U sjeni Putina... / Dan pobjede nad fašizmom: U Berlinu policija oduzela zastavu Ukrajine, 'jer provocira proputinovce'

Image
Foto: AP

Kod spomenika palim borcima Crvene armije ambasador Ukrajine položio vijenac s trakama u bojama ukrajinske zastave i poklonio se

8.5.2022.
15:18
AP
VOYO logo

Dan prije nego što se u Rusiji slavi praznik Dan pobjede nad fašizmom, u Europskoj uniji slavi se Dan Europe, istim povodom. Razlika u datumima od jednog dana posljedica je toga toga što je vodstvo Trećeg Reicha kapitulaciju pred Saveznicima potpisalo 8. svibnja m1945. oko 23 sata, što je po moskovskom vremenu značilo prve sate 9. svibnja.

Zbog najava više od 50 događanja tim povodom najavljenih za danas i sutra, vlasti Berlina, posebno policija, danima unaprijed pripremala se za opasnost od nasilnih ispada u prvom redu proputinovskih gostiju mjestu poraza nacizma, dakle Berlinu, ali i mogućnosti da dođe do sukoba između prvih i nasuprot njih brojnih organizacija koje osuđuju napad Rusije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spremaju se za najgore /

Putinovi paravojni bajkeri ultranacionalisti već se okupljaju u Berlinu pred ruski Dan pobjede 9. svibnja

Image
Spremaju se za najgore /

Putinovi paravojni bajkeri ultranacionalisti već se okupljaju u Berlinu pred ruski Dan pobjede 9. svibnja

Jedna od osnovnih naredbi berlinske policije bila je zabrana svih zastava, što je dovelo do toga da je interventna policija danas zaplijenila višemetarsku zastavu Ukrajine kod spomenika poginulim sovjetskim vojnicima kod Zoologischer Gartena.

AP je objavio niz fotografija tog događaja, kao i trenutaka kad je kod istog spomenika ambasador Ukrajine Andrij Melnik položio vijenac s trakama u bojama ukrajinske zastave i poklonio se masi palih pripadnika Crvene armije u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapljenjivanje svih zastava policija je objasnila "vrlo osjetljivim stanjem rizika". Drugim riječima, policija Berlina time želi spriječiti da se proputinovski posjetitelji u Berlinu danas i sutra ne osjećaju provociranima.

Ranije smo pisali da su se danima unaprijed u Berlinu počeli skupljati "Noćni vukovi", pripadnici ekstremne vjersko-nacionalističke ruske bajkerske skupine, koji su već dugi niz godina totalno i politički i ideološki odanoj Putinu. Čak je Vladimir Putin osobno znao sudjelovati u njihovim povorkama, a jedan od članova je i gospodar Čečenije Ramzan Kadirov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćni vukovi su, usto, još od 2014. sudjelovali u prvim akcijama ruske aneksije Krima, za što je njihovog vođu ruski predsjednik osobno odlikovao.

U takvoj situaciji, berlinska policija je unaprijed pripremala raspoređivanje tisuća i tisuća interventnih policajaca i iz Berlina i iz drugih njemačkih pokrajina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo