primirje / Danas konačno stiže humanitarna pomoć u Alep: 250.000 ljudi opkoljeni bez hrane i lijekova

Image
Foto: AP

Dvadesetak kamiona ispunjenih hranom i lijekovima nalazi se u 'tampon-zoni' između Turske i Sirije, 'spremni smjesta za polazak' u Alep

16.9.2016.
10:18
AP
VOYO logo

UN se nada iskoristiti primirje kako bi u petak podijelio humanitarnu pomoć u sirijskom gradu Alepu opustošenom ratom, dok raste nestrpljivost među 250.000 stanovnika opkoljenih pobunjeničkih četvrti kojima nedostaje svega.

Dvadesetak kamiona ispunjenih hranom i lijekovima nalazi se u 'tampon-zoni' između Turske i Sirije, 'spremni smjesta za polazak' u Alep, drugi grad u zemlji, po dužnosniku UN-a Janu Egelandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, UN čeka demilitarizaciju ključne ceste Castello, kako bi uputio pomoć u pobunjeničke četvrti na istoku Alepa, glavnoj fronti sukoba, kako nalaže američko-ruski sporazum o primirju. No, u četvrtak se vojska sirijskog režima još uvijek nalazila na toj cesti, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Šef Ruskog centra za koordinaciju u Siriji general Vladimir Savčenko izjavio je u četvrtak krajem dana da se vojska počela povlačiti te da će to povlačenje omogućiti upućivanje pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan de Mistura pozvao je režim Bašara al-Asada da izda 'konačno dopuštenje' prolazu konvoja.

"To je vrijedno žaljenja, gubimo vrijeme. Rusija se slaže s nama po tom pitanju", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 40 kamiona ispunjena pomoći trebalo bi doći do pobunjeničkih četvrti Alepa, po UN-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo