dijalog Beograda i Prištine / Danas se odlučuje o ratu ili miru? Sastali se Kurti i Vučić: 'Nadam se kakvom-takvom rješenju, iako...'

Image
Foto: Aleksandar Vučić/buducnostsrbijeav/Instagram

Medijatori pregovora, za koje je Vučić nerijetko govorio kako nisu gostoljubivi, ovoga puta su se isprsili!

18.8.2022.
13:48
Aleksandar Vučić/buducnostsrbijeav/Instagram
VOYO logo

Oči regije danas su uprte baš u njih - u Bruxellesu se, naime, održava sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Uoči sastanka stigla su zabrinjavajuća upozorenja iz Europske unije, a KFOR je priopćio da je u pripravnosti i spreman reagirati, javlja Nova.rs. Na rizik od eskalacije upozorio je i albanski predsjednik Bajram Begaj, a lider Socijalističke partije Ivica Dačić kaže kako se na ovom sastanku odlučuje o "ratu ili miru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je nekoliko kriznih situacija na Kosovu i Metohiji u proteklim mjesecima, međutim najveći problemi izazvani su odlukama kosovskih vlasti - koje su se odnosile na zamjenu registracijskih pločica i izdavanje osobnih dokumenata.

Image
rastu tenzije u regiji /

Premijer Kosova Kurti: 'Spremni smo suprotstaviti se napadu Srbije. Kosovo je sada država, ovo nije 1998.'

Image
rastu tenzije u regiji /

Premijer Kosova Kurti: 'Spremni smo suprotstaviti se napadu Srbije. Kosovo je sada država, ovo nije 1998.'

Ove napete situacije mogle bi biti riješene danas. Vučić i Kurti se sastaju kako bi se postigao bilo kakav dogovor oko smirivanja tenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rješenju, iako u to uopće ne vjerujem", napisao je na svom Instagram profilu srpski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je počeo u 10 sati, a prisustvuje mu i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kao i europski šef diplomacije Josep Borrell.

Predsjednik Srbije vidno je neraspoložen stigao na sastanak s kosovskim premijerom, dok je Kurti, s druge strane, djelovao raspoloženije. Da će sastanak trajati duže nego inače pokazuje i to što su pregovaračke strane pripremile obimnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijatori pregovora, za koje je Vučić nerijetko govorio kako nisu gostoljubivi, ovoga puta su se isprsili pa su goste dočekali sa sendvičima i Coca-colom. Za Vučića je posebno donesena njegova omiljena - bez šećera, prenosi Nova.rs.

"Nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom su pokazale da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni i da nađu zajednički jezik“, napiso je na svom Twitteru Borell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unazad nekoliko dana sa svih strana stižu upozorenja kako bi opet moglo doći do eskalacije sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki dužnosnici obje strane bit će odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regiji. Obje strane moraju odmah prekinuti međusobna neprijateljstva i opasne izjave i ponašati se odgovorno“, poručuju iz Europske službe za vanjsko djelovanje.

Upozorenje je došlo i od albanskog predsjednika Bajrama Begaja, koji je rekao da postoji rizik od eskalacije. “Postoji rizik od eskalacije situacije na sjeveru Kosova. Postoje kriminalne strukture, koje podržavaju državni elementi, a koje mogu narušiti sigurnost”, rekao je Begaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilično teške riječi uoči sastanka izrekao je i lider SPS Ivica Dačić. On je ukazao na to da će tok i rezultati sastanka u Bruxellesu odrediti daljnji razvoj situacije u regiji.

"Zato bi svi politički subjekti u Srbiji trebali biti jedinstveni u podršci predsjedniku Vučiću u ovim danima kada se odlučuje praktično o ratu ili miru na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić, kaže da je glavni cilj EU što prije spustiti tenziju.

"One na terenu zaista postoje. Osnovni cilj je da se te tenzije spuste i da se lideri obvežu da se svi problemi ubuduće rješavaju dijalogom. Ako imaju retoriku koja potiče dijalog i izbjegava jednostrana rješenja, manje je vjerojatno da dođe do nekih ekscesa, jer ukoliko se oni dese situacija na sjeveru Kosova i Metohije može otići u nepovrat", kazao je Surlić za.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako ne vjeruje da će između Vučića i Kurtija doći do nekog posebnog dogovora, ali da je moguće da će se usuglasiti oko toga da smire situaciju.

"Ukoliko u ovom trenutku pritisak međunarodnih aktera bude veliki, mislim da će doći do nekakvog dogovora", smatra s druge strane Kurti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo