povijesni trenutak / Današnji susret promijenio odnose SAD-a i Rusije: 'Odnosi nikad gori zbog američke gluposti'

Image
Foto: AP

Putin je sa svoje strane zanijekao da se Rusija ikada miješala u američki izborni proces

16.7.2018.
19:30
AP
VOYO logo

Američko-ruski odnosi nisu nikad bili gori nego sada, ali to se promijenilo prije oko četiri sata, izjavio je američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare nakon razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u finskom Helsinkiju.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump je preko Twittera poručio da američko-ruski odnosi nisu bili nikad gori i to zbog "američke gluposti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši odnosi  s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova  na vještice", napisao je Trump na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njihova susreta Trump je ponovio prvi dio te poruke, ali je dodao da se to sada promijenilo.

"Naši odnosi nikada nisu bili gori nego sada, ipak to se promijenilo prije oko četiri sata", rekao je Trup na konferenciji za novinare. Trump je najprije više od dva sata razgovarao izravno s Putinom u nazočnosti samo prevoditelja, a kasnije su se razgovorima pridružila njihova izaslanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je izrazio zadovoljstvo "izravnim i otvorenim dijalogom" s Putinom.

"Upravo sam završio sastanak s predsjednikom Putinom o nizu kritičnih pitanja za naše zemlje. Imali smo izravan, otvoren i produktivan dijalog", rekao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin zanijekao miješanje u izbore u SAD-u, Trump mu vjeruje 

Putin je sa svoje strane zanijekao da se Rusija ikada miješala u američki izborni proces, što je vruća politička tema u Sjedinjenim Državama.

"Morao sam ponoviti ono što sam već rekao u više navrata - ruska vlada nikada se nije i ne namjerava se miješati u unutarnja pitanja Sjedinjenih Država, uključujući i izborni proces", izjavio je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je rekao da nema razloga vjerovati da je Rusija hakirala predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. kako bi pomogla njemu da pobijedi demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Istaknuo je da je on dobio izbore jer je imao "briljantnu predizbornu kampanju", a ne uz pomoć ruskih hakera i ruske propagande.

"Predsjednik Putin je iznimno snažno zanijekao to", rekao je Trump, koji na konferenciji za novinare nije rekao nijednu kritičnu riječ prema Rusiji o bilo kojem pitanju koja su rusko-američke odnose vratili na hladnoratovsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je rekao da posebni američki tužitelj Robert Mueller može poslati zahtjev za saslušanje ruskih državljana koji su optuženi za  'hakiranje' kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Također je negirao da bi Moskva mogla imati nešto što bi kompromitiralo Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je zamisliti veću besmislicu. Izbijte si te gluposti iz glave", rekao je Putin, koji je rekao da je priželjkivao Trumpovu pobjedu na predsjedničkim izborima jer je govorio o normalizaciji rusko-američkih odnosa.

Na pitanje vjeruje li više svojim obavještajnim službama ili Putinu, Trump je rekao da mu je šef CIA-e rekao da je bilo miješanja u izbore, ali da on ne vidi razloga da u to vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin: nema razloga za napetosti u odnosima

Putin je rekao da nema objektivnih razloga za napete odnose između dviju zemalja.

"Svima je jasno da naši bilateralni odnosi prolaze kroz teško razdoblje, ali unatoč poteškoćama, nema objektivnih razloga za napeto ozračje", rekao je Putin, dodajući da je Hladni rat davno završio, da se situacija u svijetu drastično promijenila i da su obje zemlje danas suočene s potpunim različitim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je branio svoj sastanak s Putinom i napao medije i Demokrate za opstrukciju.

"Odbijanjem angažmana ništa se neće postići. Neću donositi odluke u vanjskoj politici da bih umirio medije i Demokrate koji ne žele ništa do li pružati otpor i opstruirati. Radije ću preuzeti politički rizik u potrazi za mirom nego riskirati mir nastavljajući takvu politiku. Radit ću ono što je najbolje za američki narod", rekao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je rekao da ovaj susret označava prvi korak u uspostavi "prihvatljive razine povjerenja i povratka na raniju razinu odnosa o svim pitanjima od uzajamnog interesa", rekao je Putin.

Putin je pozvao Sjedinjene Države da uvjere Ukrajinu da ispoštuje mirovni sporazum iz Minska. Što se tiče Sirije, Putin je rekao da bi uspostava mira i pomirenja u toj zemlji trebala biti ogledni primjer "uspješnog zajedničkog rada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je na summitu NATO-a prošli tjedan oštro napao njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji izravno povezuje Rusiju i Njemačku, izbjegavajući tranzit preko Ukrajine.

Putin sada kaže da je Trumpu dao jamstva da će Rusija zadržati tranzit plina preko Ukrajine uz određene uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je rekao da će Washington i Moskva surađivati kako bi zajamčili sigurnost Izraela.

"Obojica smo razgovarali s premijerom Benjaminom Netanyahuom i oni bi željeli napraviti neke stvari sa Sirijom koje imaju veze sa sigurnošću Izraela", rekao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je rekao da su stvoreni uvjeti za učinkovitu suradnju u Siriji.

Trump je istaknuo potrebu da se na Iran, koji je ruski saveznik, izvrši pritisak, dok je Putin rekao da je svjestan američkog protivljenja međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo