Situacija je napeta / Deseci tisuća migranata iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku: 'Uništavaju ljudima vrtove, ulaze u kuće...'

Image
Foto: ILUSTRACIJA/Matija Habljak/PIXSELL

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su ogorčeni stanovnici počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante

20.8.2020.
12:04
ILUSTRACIJA/Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Na području Unsko-sanske županije trenutačno je najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji iz tog dijela Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku, nove su procjene lokalne policije koje u četvrtak prenose lokalni mediji upozoravajući istodobno kako je stanje sve napetije.

"Prema našim procjenama, oko sedam tisuća migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima dok je tri tisuće migranata u kampovima", kazala je Snežana Galić, načelnica Odjela kriminalističke policije u županijskom MUP-u za televiziju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je kako se još uvijek razmatraju operativne mjere koje treba poduzeti kako bi se provela zapovijed županijske vlade donesena u srijedu o zabrani ulaska migranatima u ovaj dio BiH.

Kazala je kako svakog tjedna u Unsko-sansku županiju dolazi najmanje 300 migranata koji tamo stignu preko teritorija Republike Srpske nakon što su u BiH ušli iz Srbije. Policija tog entiteta ne dopušta migrantima nikakvo zadržavanje i usmjerava ih ka Federaciji a oni onda na različite načine pokušavaju nastaviti put ka Bihaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Osjećaju se nesigurno /

Pobuna stanovnika Velike Kladuše, blokirali cestu kod migrantskog kampa: 'Situacija je neizdrživa'

Image
Osjećaju se nesigurno /

Pobuna stanovnika Velike Kladuše, blokirali cestu kod migrantskog kampa: 'Situacija je neizdrživa'

Galić tvrdi kako je granična policija Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine vratila u BiH odnosno u Unsko-sansku županiju najmanje dvije tisuće ilegalnih migranata uhvaćenih pri pokušaju nezakonitog prelaska međudržavne granice.

"Policajci su iscrpljeni, ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju zbivanja u Velikoj Kladuši", kazala je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ide preko naših leđa"

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.

Predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić kazao je za portal Faktor kako u prihvatnom centru "Miral" u tom gradiću sada boravi najmanje 1300 ilegalnih migranata a koliko ih još luta ulicama nitko ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hodaju oko kuća, uništavaju ljudima vrtove, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani to se pojačalo, a šta je uzrok tome nismo dokučili", kazao je Bašić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako su i u tom gradu stanovnici ogorčeni zbog sve većeg priliva migranata a lokalnim vlastima koje je država ostavila na cjedilu ostalo je pokušati kontrolirati taj problem zabranama novih dolazaka bez obzira na to što o slobodi kretanja kažu zakoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumijevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječja igra u odnosu na to što bi se sve moglo dogoditi", upozorio je Fazlić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo