ispitivan, mučen i ubijen / Dijelove raskomadanog novinara bacili u Beogradsku šumu? Trump: 'Izgleda da je doista mrtav'

Image
Foto: AP

Ostaci su moguće bačeni "na seoskom gospodarstvu ili villi"

19.10.2018.
7:00
AP
VOYO logo

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Yalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara koji je nestao prije dva tjedna nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, rekli su u četvrtak turski dužnosnici.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli "mnoge uzorke", rekla su dvojica viših dužnosnika agenciji Reuters, i probat će na njima naći tragove DNK novinara Jamala Khashoggija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

'Svi znaju što radi, ali neće mu mu ni vlas pasti s glave': Je li saudijski princ naredio likvidaciju novinara? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija odbacuje navode turskih dužnosnika da je Khashoggi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata a njegovo tijelo uklonjeno.

Turske su vlasti proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mjesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. listopada, na dan kada je Khashoggi posljednji put viđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggijeve ubojice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u  Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Yalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su dužnosnici.

"Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Yalovi i Beogradskoj šumi, te policija pretražuje ta područja", rekao je jedan od dužnosnika. Ostaci su moguće bačeni "na seoskom gospodarstvu ili villi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i video snimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a zatim raskomadan.

Trump kaže da "doista izgleda" da je Khashoggi mrtav

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je izjavio da "doista izgleda" da je saudijski novinar Jamal Khashoggi mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista mi tako izgleda", odgovorio je Trump novinarima u bazi Andrews na pitanje je li Khashoggi mrtav. "To je jako tužno".

Trump je rekao da čeka pojedinosti "iz oko tri različite istrage kako bi mogli razjasniti" Khashoggijev nestanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakve će biti posljedice ako se saudijski čelnici povežu s njegovim nestankom, Trump je rekao: "Morat će biti vrlo ozbiljne. To je vrlo, vrlo  loša stvar ali ćemo vidjeti što će biti".

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Khashoggi, koji je živio u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post, ubijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijci snažno odbacuju te navode o Khashoggijevom ubojstvu no američki su mediji izvijestili da će priznati da je ubijen tijekom neuspjelog ispitivanja. 

Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice" no u četvrtak je izjavio da vjeruje obavještajnim izvješćima koja sugeriraju saudijsku upletenost s visokih razina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za New York Times Trump je, međutim, rekao i da je "još malo rano" donositi konačne zaključke tko stoji iza ubojstva, izvijestila je agencija Reuters.

Skupina međunarodnih nevladinih organizacija u četvrtak je pozvala Tursku da zatraži UN-ovu istragu ubojstva, izvijestila je agencija Dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisna istraga koju bi vodio UN "najbolje je jamstvo protiv saudijskog zataškavanja" slučaja, rekao je Robert Mahoney zamjenik direktora Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ, Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i Reporteri bez granica zatražili su neovisnu UN-ovu istragu na konferenciji za medije u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je doista točno da su iza pogubljenja i komadanja Khashoggija stajali najviši dužnosnici saudijske vlade, onda ne želimo da počinitelji sami sebe istražuju", rekao je Loius Charbonneau iz HRW-a. "Tako se ne vodi kriminalistička istraga, prepuštanje istrage njima otvara vrata zataškavanju, zato kažemo da je treba predati UN-u", rekao je.

Sjedinjene Države dale su u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka novinara Jamala Khashoggija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi puta u potrazi za tragovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump se sastao se s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji je predsjednika upoznao s detaljima razgovora sa saudijskim i turskim dužnosnicima o slučaju Khashoggi, a nakon razgovora Pompeo je kazao novinarima kako je Saudijscima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj "vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Khashoggiju".

"Meni su rekli da i oni razumiju ozbiljnost nestanka gospodina Khasshogija. Uvjerili su me da provode kompletnu i temeljitu istragu svih činjenica vezanih za Khasshogija te kako će do odgovora doći vrlo brzo", objasnio je Pompeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompeo je sugerirao Trumpu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumijevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagirati vezano za slučaj Khashoggi.

Turski dužnosnici smatraju da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu te kako je njegovo tijelo sasječeno i uklonjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski istražitelji napustili su konzulat rano u četvrtak nakon što su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, rekao je Reutersov očevidac.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo