Protjerivanja diplomata / Diplomatska kriza Zapada i Ruske Federacije: 'Sve vodi izolaciji Rusije, moguć je novi val mjera'

Image
Foto: AP Images

Rusija uzvraća Zapadu protjerujući 60 američkih diplomata. SAD razmatra nove opcije proturuskih mjera. EU se solidarizira, Kina je opasnost na drugoj strani. Kuda vode napetosti na relaciji Zapad - Rusija?

30.3.2018.
16:09
AP Images
VOYO logo

U trenucima dok su jedan po jedan, svakih 15 minuta, iz ruskog Ministvarstva vanjskih poslova izlazili diplomati, među kojima je bio i hrvatski dužnosnik, što je izravno prenosila ruska državna televizija, o aktualnoj situaciji glede Zapada i Ruske Federacije razgovarali smo s vanjskopolitičkom analitičarkom i profesoricom na Hrvatskim studijima Jelenom Jurišić.

Danas protjeran hrvatski diplomat

Više od 25 saveznika SAD-a, uključivo Hrvatsku, protjeralo je barem jednog ruskog diplomata iz vlastite zemlje nakon što je Velika Britanija optužila Ruse za napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju. Rusija je jučer uzvratila micanjem 60 američkih diplomata nakon što je potez Zapada ocijenila kao "neprijateljski čin".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o uskraćivanju gostoprimstva jednog hrvatskom dipomatu danas je priopćena i našem veleposlaniku u Ruskoj Federaciji Tončiju Staničiću. Vlada je, podsjetimo, ranije ovaj tjedan proglasila jednog ruskog diplomata u Hrvatskoj kao persona non grata.

Novi val mjera?

"To je očekivan odgovor. Možda je Rusija mogla postupiti oštrije jer je početkom ove godine SAD zatvorio njihov konzulat u San Franciscu, čemu se oni sad na sudu pokušavaju suprotstaviti. Važno je što je američki State Department otvorio mogućnost novih mjera", uvodno nam je kazala analitičarka Jurišić, koja smatra da sve ovo vodi izolaciji Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko dođe do novih mjera Zapada, tako možemo očekivati novi ruski odgovor. Taj novi val bi mogao dovesti do izolacije Rusije."

Rast sankcijama unatoč

Glasnogovornica State Departmenta najavila je mogućnost ekonomske i diplomatske izolacije države koja je pod sankcijama UN-a već četiri godine. "Kada su uvođene sankcije Barack Obama je ustvrdio da su 'uništili rusko gospodarstvo', a Rusija danas ima stabilan gospodarski rast, državne zalihe dvostruko veće nego tada. Rast iznosi 1,2 posto, manji je od Zapada, no Putin gospodarskim planom za idućih šest godina nastoji to dostići", objašnjava naša sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski proračun bazira se na cijeni nafte od 40 dolara. Cijena barela je sada gotovo 70 dolara, što Rusiji odgovara i oslikava da će u idućih šest Putinovih godina rusko gospodarsko stanje ovisiti i o vanjskim faktorima.

Kina uz Rusiju

Europska unija se solidarizirala sa SAD-om. Stav na razini čitave europske zajednice izrazila je Bugarska, koja predsjeda EU-om, nakon čega su mnoge zemlje reagirale jednakim činim: protjerivanjem diplomata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je jasno potrebno europsko savezništvo - jer na drugoj strani opasnost vreba od sve moćnije Kine. "Kina je gospodarski jaka. Teško da će ih Zapad uspjeti okrenuti na svoju stranu. A Europska unija je tu da se solidarizira sa SAD-om", kazala nam je analitičarka Jurišić.

Demokratska kulisa

Nedavni predsjednički izbori u Rusiji još su jednom potvrdili da je demokracija ondje samo kulisa, odnosno potpuna suprotnost zapadnoj, liberalnoj demokraciji. Svaka razina državnog aparata pokazala je lojalnost i spremnost podržati mobilizaciju birača, što je dovelo do Putinove pobjede s impresivnih 76,69 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troje liberalnih kandidata ukupno je dobilo oko pet posto glasova", ističe Jurišić ilustrirajući koliko je Rusija neki drugi svijet u odnosu na zapadne demokracije. "Sve što se dogodilo na izborima je očekivano nakon događanja 90-ih. Putin je donio stabilnost. Posložio je strukture unutar Kremlja. Ruska vlast je bazirana na hijerarhiji i sasvim sigurno neće biti nikakve pobune unutar Kremlja", objašnjava nam.

Skripal u životnoj opasnosti

Sergej Skripal, napad na kojeg je bio povod krizi, i dalje je u životno ugroženom stanju, ali s boljim izgledima za oporavak posljednjih dana. Njegova kći Julija također je nakon napada bila u kritičnoj stanju. Više nije u životnoj opasnosti te čak može samostalno jesti i piti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skripalov sin Aleksandar je navodno umro od iznenadnog zatajenja jetre u Rusiji prošle godine. Zapadni mediji taj slučaj također smatraju kontroverznim i tajanstvenim. Skripalova supruga, pak, podlegla je raku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo