Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ŠTO ĆE REĆI MAĐARSKA I POLJSKA?

Diplomatski izvori: Socijalist Timmermans na putu je da postane sljedeći predsjednik EK

Ako se to potvrdi, izbor će značiti pobjedu centrista i liberala

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco
Hina/ 30.6.2019. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nizozemski socijalist Frans Timmermans na putu je da postane sljedeći predsjednik Europske komisije, rekli su u nedjelju diplomati i dužnosnici, nekoliko sati prije sastanka čelnika Europske unije na kojemu će se odlučivati o vodećim mjestima u EU-u.

Izuzimajući snažno protivljenje istočnoeuropskih zemalja, Timmermans bi trebao biti izabran predsjednikom Europske komisije nakon razgovora vođenih između Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke na summitu G20 u Japanu, kazala su dvojica diplomata i jedan savjetnik Europskog parlamenta.

Ako se to potvrdi, izbor će značiti pobjedu centrista i liberala, koji su osporavali ono što su smatrali sve snažnijom njemačkom dominacijom u Bruxellesu te okončati petnaestogodišju kontrolu desnog centra u Europskoj komisiji. 

"Izgleda da bi Timmermans mogao biti izabran za predsjednika Europske komisije", rekao je Reutersu diplomat koji je sudjelovao u razgovorima, a isto je mišljenje ponovio i drugi diplomat na pitanje o izboru pet vodećih mjesta u EU-ovome novom petogodišnjem mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako bude potvrđen kao nasljednik Jean-Clauda Junckera, prioriteti 58-godišnjeg Timmermansa, kako je ranije rekao, bit će borba protiv klimatskih promjena, jamčenje minimalne plaće stanovnicima Europe te izgradnja odnosa s Afrikom, domom brojnih ilegalnih migranata koji su u Europu došli u nekoliko posljednjih godina. 

U slučaju pozitivnog ishoda za Timmermansa, aktualnog potpredsjednika Komisije i bivšega nizozemskog ministra vanjskih poslova, on će biti potvrđen na novu funkciju na večeri 28 čelnika u Bruxellesu s početkom u 18 sati.

Upravo se čita

Osim kandidata za predsjednika Europske komisije, preostao je i izbor za predsjednika Europskog parlamenta i Europskog vijeća, kao i za šefa vanjske politike EU-a te guvernera Europske središnje banke.

Savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovorima u Bruxellesu, Tobias Teuscher ranije je danas kazao da je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ne treba zaboraviti da je Timmermans vrlo nepopularan u istočnim članicama EU-a, osobito u Mađarskoj i Poljskoj, koje su bile ogorčene zbog istrage o vladavini prava što ju je poveo protiv njihovih vlada.

Glavni osnivači Unije, Francuska i Njemačka, već dugo su nezadovoljni kandidatima, ali i sa samim pravilima njihova izbora. 

No rok do utorka za izbor šefa Europskog parlamenta ubrzao je proces koji se u suprotnome mogao povlačiti mjesecima, ocijenili su diplomati.

Hina/ 30.6.2019. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba