GENIJ ILI LUĐAK? / Direkt istražuje pozadinu neprijateljskog Muskovog preuzimanja Twittera: 'On se neće zadovoljiti malim popravcima'

Otac sedmero djece, najbogatiji čovjek na svijetu, izumitelj Tesle koji želi naseliti Mars - sada želi i Twitter

14.4.2022.
22:38
VOYO logo

Kada otvara novi Teslin pogon - on pleše, a kada planira u šoping - on tvita. Prošli tjedan kupio je devet posto dionica Twittera i tako postao njegov najveći dioničar.

"Sve dok ne dođete do 10 posto udjela, smatra vas se pasivnim ulagačem, tako da on nije još došao do uloge aktivnog investitora", objasnio je Matthew Faulkner sa Sveučilišta u San Joseu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su stručnjaci govorili prije 10 dana. Shvatio je očito i Elon Musk da s tako malim udjelom neće moći puno - pa je odlučio uzeti sve. Potpuno preuzeti Twitter. Nudi 43 milijardi dolara i to u kešu.

"Mislim da bi to za Twitter to bilo dobro jer oni do sada nikada nisu uspjeli podignut tu mrežu na onu razinu na kojoj su bile neke druge mreže, poput Facebooka, Instagrama, čak i kanala za razmjenu poruka - WhatsAppa ili recimo Tik Toka koji je puno snažniji od Twittera. Dolazak tako jednog velikog celebritija bi poguralo Twitter naprijed", smatra IT stručnjak i urednik časopisa BUG, Dragan Petric.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musk vidi potencijal, zna kako bi Twitter mogao ući u prvu ligu društvenih mreža. Već je testirao svojih 80 milijuna pratitelja. Proveo je mini ankete - žele li opciju uređivanja tvitova - DA. Jesu li zadovoljni razinom slobode govora na Twitteru - NE. Sve to bi on popravio. Ali, važno pitanje je kako bi zapravo Elon Musk mogao transformirati Twitter?

Image
najavio poboljšanja /

Musk postao najveći dioničar Twittera pa upitao: 'Umire li Twitter?' Zaposlenici zabrinuti zbog njegova dolaska

Image
najavio poboljšanja /

Musk postao najveći dioničar Twittera pa upitao: 'Umire li Twitter?' Zaposlenici zabrinuti zbog njegova dolaska

"Moguće je, ako Musk preuzme kompaniju da će se u budućnosti Twitter i naplaćivati - bilo je govora o dva dolara mjesečno po useru, to su milijarde u pitanju. Na taj način bi se možda riješilo ovih spamera i fejk profila. Elon Musk se sigurno neće povoditi za time da su unaprijeđenja samo tipa u fontu, boji ili algoritmima. Bit će to nove inovacije. Možda editiranje. A ne zaboravimo da je Twitter platforma za oglašavanje - i tu bi moglo doći do promjena", rekao je marketinški stručnjak, Nebojša Uglješić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorit će Twitter Blue - na njemu neće biti reklama, morat ćete se pretplatiti, a plaćat ćete ga u dogecoinima. Naravno, ako mu ponuda prođe.

"Jako je važno da kroz neko vrijeme postanemo planet kojeg će naseliti različite vrste. I da na kraju odemo izvan solarnog sistema i dovedemo život sa sobom", želio bi Musk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je samoprozvani apsolutist slobode. Ali, i čovjek s najskupljim tvitovima na svijetu. Jer kada on tvita dionice idu prema gore. Najavio je da želi kupiti cijelu tvrtku - dionice su odmah porasle. Kada je kupio samo devet posto udjela tvrtke - Twitter je vrijedio 27 posto više. On utječe na cijene bitcoina i na burzu. Mediji pišu da neprijateljski želi preuzeti kompaniju, njegov Twitter sad se prati kao nikada prije.

"Kada imate tako utjecajnu osobu čije kompanije više nisu samo privatne kompanije nego su stvari pitanje od javnog interesa - ne bi to netko pustio samo tako. To su već preveliki novci, poput Applea, Microsofta, to su stvari od nacionalnog interesa. I jasno da su sve oči uprte u njega. To su igrači - kako oni sviraju drugi plešu", objasnio je Uglješić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako stvarno zapleše u smjeru kupnje Twittera s njega bi mogao maknuti Justina Biebera i Taylor Swift, jer mu se ne sviđa što nisu dovoljno aktivni. Pa eto prilike za bivšeg predsjednika. Možda Musk s novim Twitterom vrati starog Trumpa.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo