eurosong i politika / Direkt o Eurosongu: Kako je Konstrakta ujedinila Balkan? Jesu li Njemačku zbog rata kaznili s tek 6 bodova?

Kako je Eurosong uvijek i geopolitičko pitanje RTL Dierkt pozabavio se i glazbom i modom i politikom

16.5.2022.
22:47
VOYO logo

"Tako sam sretan što se naš trud zaista isplatio i što sada možemo donijeti neke dobre vijesti Ukrajini, jer u posljednje vrijeme dobrih vijesti nema", rekao je Oleg Psiuh iz Kaluš orkestra.

Da se pitalo samo žiri - pobjedu bi odnio Spaceman iz Velike Britanije. Ali publika je odlučila dati najviše bodova Ukrajini. I to 439. I to je najviše u 66 godina Eurosonga. Iza njih su Portugalci, Rusi, Bugari, a na petom mjestu opet Ukrajinci s 323 boda iz 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da većina ljudi podržava Ukrajinu. Ne mogu drugačije misliti jer razumiju da je riječ o tragediji. Zato su pobjednika birali srcem", rekla je Olga Shliakova iz Moskve.

"To je politički potez koji je proizašao iz politike Europske Unije prema situaciji u Ukrajini i prema Rusiji općenito", rekao je Andrei iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Moskvi prijenosa nije bilo, ali čak i oni znaju da je Eurosong postao geopolitičko pitanje. Da se bodovi dijele po principu - susjed susjedu, pa je tako Portugal najviše bodova dao Španjolskoj, Crna Gora Srbiji, Slovenci Talijanima, Moldavija Ukrajini.

"To je stara praksa koju svi znamo. Naravno da je važno s kim smo i u kakvim odnosima i to je uvijek utjecalo na Eurosong i njegov ishod. Međutim ovoga puta situacija je drugačija. Ovog puta svi su se okanili tih susjedskih odnosa i usmjerili na Ukrajinu", rekao je stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose, Branimir Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija, Moldavija, Norveška spašavaju ovo finale od dosade. Zabranimo balade. Ujedinjeno dosadno kraljevstvo. Čak su i voditelji dosadni. Tako su Twitter gledatelji komentirali Torino. Da je Eurosong bio dosadnjikav, smatraju i naši stručnjaci.

"Ta prva večer bila je užasna, neinventivna. Nije me ništa uzbudilo, niti u modnom niti u glazbenom smislu. Bilo je dosadnjikavih stajlinga po meni. Zanimljiva mi je bila Španjolska. Ona mi je i pjesmom i nastupom - ma ja bih joj dala prvo mjesto bez da razmišljam", komentirala je modna dizajnerica Matija Vujica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makar, Srbi odavno već tvrde da je Chanel zapravo pokrala Daru Bubamaru.

"Meni je najzanimljivije kada se ti bodovi daju. To mi je zanimljivije od bilo koje pjesme. Pa čak i ova Ukrajina koja je pobijedila, ne znam bili ikada zapamtio tu pjesmu da sam je negdje drugo čuo", rekao je kolumnist portala Index.hr i član benda Krankšvester, Hrvoje Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne predaju se /

Branitelji u Azovstalju na ruske napade i dalje odgovaraju oružjem, ali i pjesmom, i to s Eurosonga…

Image
ne predaju se /

Branitelji u Azovstalju na ruske napade i dalje odgovaraju oružjem, ali i pjesmom, i to s Eurosonga…

Ali zato su svi zapamtili Konstraktu. Ujedinila je Balkan, pa su se visoke ocjene od susjeda samo nizale. I mi smo joj dali dvanaesticu.

"Vidio sam super foru da su na Tuđmanov rođendan Hrvati glasali za Srbe. Generalno je to super pjesma. Sjela je ljudima. To je nešto zanimljivo što je došlo iz ovih krajeva. Mi nismo imali tu pjesmu koja bi ujedinila regiju", kaže Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pitate Matiju Vujicu nedostajalo je wow efekta, glamura i spektakla. Ali mi smo imali Konstraktine borosane u finalu.

"Da, mi nađemo razlog zašto za nešto dajemo 12 bodova. Možda je to bilo zbog borosana. Lijepo je i neka, susjedi su nam. Lijepo da nas je počastila s tom pričom. Imala je super stajling. Što se tiče njezine priče i izvedbe, zaslužila je nagradu umjetničkog dojma", smatra Vujica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalit se nemaju kome Nijemci. Osvojili su jedva šest bodova. I to svih šest od publike. Događa im se isto što i Britaniji prošli godine zbog Brexita - govori nam geopolitički stručnjak.

"Jesu kažnjeni zbog toga što nisu na vrijeme, dovoljno brzo, reagirali na Ukrajinu. I povlači se dosta teorija odnosno navodna da je Njemačka svih ovih godina bila ruski igrač, da im je pomagala. Sada sve to dolazi na naplatu. To je s jedne strane zabrinjavajući trend, jer oko nas postaje dio politike", rekao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika ili ne politika. Stefania je brzo postala ukrajinska nova himna. Pjeva se od Torina do bojišta.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo