dirljiv govor / Dječak iz Afganistana na stranačkom skupu Angele Merkel zahvalio kancelarki što ga je spasila

Na stranačkom skupu stranke Angele Merkel, iz publike se javio afganistanski dječak kojemu je njezina politika odredila budućnost

29.11.2016.
18:54
VOYO logo

Baš usred žustre debate o izbjegličkoj krizi na stranačkom skupu Kršćanske demokratske unije - šefici stranke i kancelarki Angeli Merkel obratio se dječak iz Afganistana. 

"Ja sam jako, jako sretan. Jako, jako sretan", ponavljao je dječak kad mu je mikrofon došao u ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni nastavnik koji pomaže izbjeglicama predstavio je afganistanskog dječaka koji je, pak, poželio zahvaliti njemačkoj kancelarki. Mali Edris u pratnji ponosnog oca prvo je zahvalio Merkel, a potom joj je odgovorio na nekoliko pitanja na tečnom njemačkom. Otkrio je da je njemački naučio pričati sa svojim ocem. 

Samo prošle godine u Njemačku je došlo 890 tisuća tražitelja azila, a ove godine njih oko 700 tisuća. Najviše je Sirijaca pa zatim Afganistanaca poput Edrisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio sam se još i rukovati s Vama", rekao je dječak na kraju svog govora, a kancelarka ga je pozvala na pozornicu, na kojoj je mali Edris morao brisati suze. 

Zbog velikog broja izbjeglica koji su ostavili trag na njemačkom socijalnom sustavu, Merkel ima problema i u vlastitoj stranci. No, nada se novom mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hoće li taj sporazum koji drži izbjeglice izvan Europske unije potrajati? Merkel i dalje vjeruje u sporazum s Turskom. Unatoč posve oprečnim porukama iz Ankare, dobrom ishodu nada se i šefica diplomacije EU-a.

"Dogovor s Turskom u ovom trenutku je na snazi i funkcionira. Nadam se da će se tako i nastaviti. Trenutačno tražimo rješenje za rat u Siriji. To je prioritet, ali ipak neka druga priča", Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Varšavi je bio i hrvatski ministar vanjskih poslova.

"Mi moramo kontrolirati granice - posebno granice Grčke i Turske kao vanjsku granicu, ali i granice na Balkanskoj ruti gdje će sve države imati solidarnost jednih i drugih kako bi mogli efikasno kontrolirati svoje granice", rekao je Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog sigurnosti vanjskih granica Europske unije, zemlje Višegradske skupine posebno su se založile za što brže proširenje Europske unije i na ostale zemlje na Balkanu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo