teški trenuci / Đivo Đurović za Direkt iz New Yorka: 'Prekasno se otkrilo da je snaga oluje jača, a sutra nas još čeka vodeni val s Hudsona'

'Nema sumnje da je vrijeme toliko ekstremno da možemo s razlogom reći da je ovo posljedica promjene klime i da postaje sve gore', kazao je Đurović

2.9.2021.
22:15
VOYO logo

Cijeli svijet čudi se snimkama koje stižu iz New Yorka. Ostaci uragana Ida potopili su ga. Grad je totalno paraliziran, obustavljen je promet metroom, vozila ne smiju biti na cesti, vlada kaos.

Po ulicama nezapamćeni prizori - vozači su potopljeni zajedno sa svojim automobilima. Stanice podzemne željeznice u kojima se voda lijeva kao u slapovima. Zbog povijesnog nevremena, rekordnih kiša i bujica, gradonačelnik je savjetovao da ne izlaze iz kuće, da ne idu van, da ne voze. Osmero je ljudi smrtno stradalo, većina njih u poplavljenim stanovima u podrumima, među njima i jedan 2-godišnji dječak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izvanredno stanje /

Dramatične snimke iz New Yorka: Uništene kuće, rekordne poplave blokirale su ceste, ima i poginulih

Image
izvanredno stanje /

Dramatične snimke iz New Yorka: Uništene kuće, rekordne poplave blokirale su ceste, ima i poginulih

Iz New Yorka nam se obično javljao o političkim pitanjima, ali evo prilike da se Đivo Đurović okuša u izvještavanju o katastrofama. Dopisnik Telegrama i bivši urednik Direkta javio nam se s novim informacijama o potopu.  

"Stanje se smirilo što se tiče vremenskih prilika. Uragan je otišao prema sjeveru i rasplinuo se do danas, ali je na ulicama užasno puno štete. Pogotovo u podrumima, u podzemnoj, koji su poplavljeni. Ono što nas još uvijek čeka je val, vodeni val koji će doći na Hudsonu. Trenutačno je Philadelphija skoro potpuno poplavljena, sve su ulice, dakle rijeka se izlila i tamo su sve ulice pod vodom. Ovdje se bojimo da bi se moglo nešto slično dogoditi ako taj val donese Hudson i u New York, bar u neke dijelove grada. U svakom slučaju, popravci i prebrajanje štete i na žalost mrtvih, kojih ima samo u New Yorku devetero. Vidi se razlika. Službe ovdje djeluju prilično dobro ali je ovo bilo dosta, malo u hrvatskom stilu, iznenadila nas je, zimsku službu iznenadio snijeg. Ovdje se dogodilo da je snaga te oluje zapravo postala puno jača, da se to otkrilo prilično kasno. Znači tek je negdje jučer popodne se otkrilo da će ta kiša biti tako obilna kao što je bila. Znalo se da će padati, znalo se da će proći ovim područjem ali nije se znala točna putanja i količina. Palo je 9 centimetara kiše u Central Parku u jednom satu. To je količina koja inače padne u cijelom danu i tad se kaže da je puno. U samo jednom satu, 9 cm, to je došlo na zemlju koja je već jako natopljena. New York je imao jedno užasno vlažno ljeto sa puno puno kiše. Zadnji uragan je bio prije, nema 10 dana, malo više od tjedan dana i u krajnju ruku samo to što govorim nije normalno. Uragani ne bi trebali biti u New Yorku, uragani su karipski i fenomen na jugu Amerike, a ne na sjeveroistoku. U New Jerseyu, tu preko rijeke je tornado se pojavio koji je uništio jedno malo mjesto. To isto nije nešto što što se događa na sjeveroistoku Amerike nego u potpuno drugim dijelovima ovog kontinenta. Tako da nema sumnje da je vrijeme toliko ekstremno da možemo s razlogom reći da je ovo posljedica promjene klime i da postaje sve gore", kazao je Đivo Đurović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo