nastavljaju se osporavati rezultati / Đukanovićevom DPS-u 36 mandata, osumnjičenima za terorizam 30 dana pritvora

Image
Foto: AP

Ujedinjena oporba nastavlja u srijedu osporavati rezultate nudeći istodobno nacionalnim strankama potporu za formiranje manjinske vlade

19.10.2016.
18:01
AP
VOYO logo

Iako je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u kojima je Demokratska partija socijalista(DPS) Mila Đukanovića dobila 36 zastupničkih mjesta, pojedinačno najveći broj mandata, ujedinjena oporba nastavlja u srijedu osporavati rezultate nudeći istodobno nacionalnim strankama potporu za formiranje manjinske vlade.

Stranke nacionalnih manjina, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja zastupa političke interese Hrvata u Crnoj Gori, jednako kao i stranke Bošnjaka i Albanaca, odgovorile su da načelno neće odbiti razgovor, ali ističu da neće koalirati s onima koji ne priznaju državu Crnu Goru i njena dosadašnja dostignuća, prenose mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je većinom glasova utvrdilo preliminarne rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prema kojim je Demokratska partija socijalista(DPS) osvojila 36 manadata, Demokratski front (DF) 18, Velika koalicija “Ključ” devet, a Demokratska Crna Gora (DCG) osam.
Socijaldemokratska partija(SDP) je osvojila četiri mandata, Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrati (SD) po dva, dok su po mandat osvojile Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i lista Albanci odlučno(AO).

Sudac istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je pritvor od 30 dana 14-torici osumnjičenih za organiziranje kriminalne organizacije i kazneno djelo terorizma u pokušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podgorički mediji prenose u srijedu da je bivšem šefu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji se sumnjiči da je organizator te kriminalne skupine, pozlilo nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici, nakon čega mu je ukazana medicinska pomoć u Urgentnom bloku Kliničkog centra.

Dnevnik “Vijesti”, pozivajući se na izjavu odvjetnika Milana Petrovića iz Niša, prenosi da je bivši srbijanski specijalac zbog teških optužbi koje mu se stavljaju na teret, započeo štrajk glađu i žeđu. Petrović  je rekao kako je Dikić negirao sve optužbe te da je ovih dana boravio u Podgorici radi liječenja jer boluje od raka, te da ne poznaje ostale osumnjičene koji su, kako su izjavili, namjeravali sudjelovati na susretima Ravnogorskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorsko tužiteljstvo Dikića sumnjiči da je, zajedno s Aleksandrom Sinđelićem, vođa kriminalne skupine koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i uhićenje premijera Mila Đukanovića. Sinđelić je, međutim, izbjegao uhićenje i policija za njim traga.

U medijima se pojavio transkript razgovora mobitelom između Dikića i pretpostavlja se Sinđelića, u kojemu se dogovaraju kako izvesti kompletnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Transkript snimljenih razgovora između smijenjenog šefa Žandarmerije Bratislava Bate Dikića i njegovih suradnika u pripremi terorističkog napada na izborni dan u Crnoj Gori, procurio je u javnost i nedvosmisleno pokazuje da je očigledno postojala  koordinacije između Dikića i njegove skupine s određenim političkim subjektima u Crnoj Gori i paraobavještajnim i paradržavnim strukturama iz Rusije koji vode kampanju protiv NATO-a”, pišu Dnevne novine.

Iz razgovora koji je snimljen u subotu, kad je Dikić već bio u Podgorici, jasno se vidi da je došao sudjelovati u proglašenju pobjede neke oporbene skupine čiji lideri imaju namjeru tu pobjedu proglasiti na ulici i kasnije s narodom ući u Skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik vlade Duško Marković izjavio je kako aktivnosti uhićene skupine srbijanskih državljana nisu povezane sa srpskim vlastima te da smatra  “neobičnim čuđenje dužnosnika Srbije i komentiranje osnovanosti optužbi”. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ranije je izrazio sumnju u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića i ostalih uhićenih.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo