Japan se bori s 4. valom / Do OI u Tokiju ostalo je još 100 dana: Hoće li Igre biti masovno žarište?

Image
Foto: AP Images

Japan je cijepio 1 posto svog stanovništva, to bi mogao biti problem

14.4.2021.
10:50
AP Images
VOYO logo


Kad su volonteri Olimpijskih igara u Tokiju 2020. posljednjih tjedana pitali dužnosnike kako će biti zaštićeni od Covid-19, s obzirom na to da se strani sportaši slijevaju u Japan zbog tog događaja i niska stopa cijepljenja u zemlji, odgovor je bio jednostavan. Dobit će malu bočicu sredstva za dezinfekciju ruku i po dvije maske.

"Oni ne razgovaraju o cjepivima, čak ni ne govore o tome da se testiramo", rekla je njemačka volonterka Barbara Holthus, direktorica Njemačkog instituta za japanske studije Sveučilišta Sophia u Tokiju. Još 100 dana do Igara, koje su već odgođene godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Ostaje pitanje: Može li Tokio zaštiti sportaše, volontere,liječnike i sve ostale od Covida-19?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ta je zabrinutost pojačana japanskom bitkom s prijetećim četvrtim valom. Zemlja je u subotu prešla 500.000 slučajeva koronavirusa, a mjere će ponovno, izgleda, pooštravati.  Hideaki Oka, profesor na Medicinskom sveučilištu Saitama, rekao je da Japan možda neće moći obuzdati najnoviji val prije početka Igara 23. srpnja. Iako je premijer Yoshihide Suga u ponedjeljak ponovio svoje obećanje da će osigurati 100 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja, do sada je Japan cijepio samo oko 1,1 milijun od svojih 126 milijuna ljudi - manje od 1% stanovništva. Samo 0,4% primilo je dvije doze, prenosi CNN. Organizatori su za ovaj portal rekli kako pripremaju sigurne Igre. 

Image
čeka se odluka EMA-e /

Cjepivo Johnson&Johnson stiglo u Hrvatsku, no cijepljenje je na čekanju zbog opasnosti od ugrušaka: Evo što trebate znati o tom cjepivu

Image
čeka se odluka EMA-e /

Cjepivo Johnson&Johnson stiglo u Hrvatsku, no cijepljenje je na čekanju zbog opasnosti od ugrušaka: Evo što trebate znati o tom cjepivu


Hoće li cijepljenje sportašima biti osigurano?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu da bi stariji građani trebali cijepiti do lipnja, ali u stvarnosti, čak ni medicinsko osoblje koje liječi Covid još se nije cijepilo", rekao je Oka s medicinskog sveučilišta Saitama.  Oka je rekao da bi vlada trebala dati prednost cijepljenju svih sportaša koji ulaze u zemlju na Igre, ali japanska se vlada opirala tom pristupu, nakon što su izvještaji medija da će olimpijci imati prioritet izazvali reakciju na društvenim mrežama u Japanu. Očekuje se sudjelovanje više od 11 000 sportaša iz preko 200 zemalja. Bez planova cijepljenja sportaša, deseci tisuća dobrovoljaca koji sudjeluju imaju male šanse za zaštitu.

Test, karantena...


Međunarodni sudionici trebat će negativni Covid-19 test u roku od 72 sata prije nego što otputuju u Japan, gdje će biti ponovno testirani, stoji u Priručniku za Tokio 2020, koji je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) objavio 21. veljače. No, prema dokumentu MOO-a, sportaši neće biti u karanteni 14 dana nakon dolaska u Japan, osim ako nisu prekršili mjere predostrožnosti države Covid-19 ili potencijalno bili izloženi virusu. Tijekom Igara, sudionici će biti "testirani na Covid-19 u različitim intervalima", a kretanje će svima biti ograničeno.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo