OPTUŽIO I SAD / Dodik dao intervju za tamošnje novine pa sablaznio: 'Najbolje rješenje je da Bosne nema'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sumirao je svoje poglede na najgoru krizu u BiH od završetka rata 1995. godine

31.12.2021.
10:50
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako bi najbolje rješenje za problema za njegovu zemlju bilo da ona uopće ne postoji dok je njegov kolega u državnom vrhu Željko Komšić upozorio kako je izvjesno da će se kriza u BiH s ovakvim Dodikovim pristupom zaoštravati te da treba biti spreman na sve.

"Najbolje rješenje je da Bosne nema", kazao je Dodik u petak u novogodišnjem intervjuu za banjolučke "Nezavisne novine" sumirajući svoje poglede na najgoru krizu u BiH od završetka rata 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizu je prouzročila blokada koju su nametnuli iz Republike Srpske odlučivši na taj način pokušati spriječiti provedbu zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina. Nakon toga su poduzeli korake koji bi de facto vodili izdvajanju RS iz ustavno-pravnog poretka BiH jer bi osporili ovlasti države da prikuplja poreze i carine, da ima svoje oružane snage te da imenovanje sudaca i tužitelja provodi Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće na državnoj razini.

Image
teška vremena /

BiH 2021. ispraća u najvećoj krizi od rata, 2022. čeka uz veliku neizvjesnost

Image
teška vremena /

BiH 2021. ispraća u najvećoj krizi od rata, 2022. čeka uz veliku neizvjesnost

Do sredine 2022. godine u RS planiraju donijeti zakone kojima bi uspostavili paralelne entitetske institucije zadužene za ta područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je potvrdio kako od tih planova neće odustati i tvrdi kako je to potpuno legitimno jer je, po njegovoj interpretaciji, riječ o borbi za očuvanje ustavne pozicije RS.

"Kriza u BiH će biti jača, svatko tko se zavarava sa onom 'neće valjda', moram ga razočarati. Dodik će ići do kraja, kao i (Dragan) Čović", ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić kojemu se ne svđa ni ponašanje Beograda i Zagreba prema BiH smatrajući ga neprijateljskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za sarajevsko "Oslobođenje" Komšić je pojasnio kako bi Dodik vjerojatno stao tek ako bi dobio krupne ustupke na što se, po njegovu sudu, ne smije pristati jer bi vodilo urušavanju države.

Dodik je za "Nezavisne" potvrdio i kako se snažno zalaže za to da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet no samo pod uvjetom da se on ograniči na teritorij Federacije BiH, a da RS ostane sačuvana u sadašnjim granicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Komšića pak nema dvojbe da je Dodikov cilj rasturanje BiH pa u tom kontekstu vidi i rasprave o trećem entitetu što je, kako navodi, provedba onih ciljeva koji nisu ostvareni ratom. 

Dok se Komšić nada da će se odnos EU prema BiH promijeniti s novom njemačkom vladom, Dodik Europsku uniju krivi zbog toga što već nije primila BiH u punopravno članstvo tumačeći kako bi se nakon toga brže provodile reforme. Najavio je sukob EU i Velike Britanije oko BiH, a SAD je optužio da zastupaju koncept BiH kao unitarne države koja je za Srbe neprihvatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Gabrila Escobara optužio je da je zagovornik upravo takve politike.

"Zašto da ja prihvatim samo mišljenje koje zastupa Escobar? On će biti i otići. On ima svoj mandat ovdje, koji je do kraja Bidenove administracije za koju vjerujem da će joj brzo biti kraj na sljedećim izborima", zaključio je Dodik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni pod plaštom funkcionalne BiH svjesno ili nesvjesno grade unitarnu BiH. A takva BiH je protiv našeg nacionalnog interesa, rekao je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo