Potegao do Sankt Peterburga / Dodik nakon sastanka s Putinom otkrio da nagovara Rusiju da mu pomogne otarasiti se EUFOR-a i Nijemaca iz BiH

Image
Foto: AP

Srpski član Predsjedništva BiH nakon sastanka s predsjednikom Rusije kazao je da računa da bi Rusija učinila svoje u Vijeću sigurnosti UN-a

18.6.2022.
11:44
AP
VOYO logo

Srpske vlasti u BiH predložit će Rusiji da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje europske vojne misije Althea (u Bosni i Hercegovini), protiveći se proširenju i ponovnom angažmanu njemačkih vojnika, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak navečer.

"Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat, dakle, bez proširenja. Vidimo da Njemačka ima neke aspiracije“, rekao je Dodik u intervju za Radio televiziju Republike Srpske iz Sankt Peterburga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERVJU ZA RUSE /

Dodik suosjeća s Rusijom i to zbog Hrvatske. 'Nekada je tamo postojala Republika Srpska Krajina'

Image
INTERVJU ZA RUSE /

Dodik suosjeća s Rusijom i to zbog Hrvatske. 'Nekada je tamo postojala Republika Srpska Krajina'

Postoji bojazan na zapadu da bi Rusija mogla u Vijeću sigurnosti UN-a potkraj godine glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi onda, po njihovu mišljenju, ugrozilo stabilnost i mir u toj zemlji.

Ovoga tjedna njemačka vlada je odobrila slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH, koji bi se u toj zemlji ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag. Dodik se otvoreno usprotivio takvoj mogućnosti, objašnjavajući da "nema povjerenja" u vojno predstavljanje Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno“, dodao je srpski član državnog vrha BiH.

Susret s ruskim predsjednikom Putinom, do kojeg je došlo kasno u petak na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu, Dodik je ocijenio "prijateljskim i punim razumijevanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski čelnik iz BiH rekao je da Rusija snažno podupire daytonski poredak u BiH kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da visoko cijeni stajalište srpske strane u BiH koja se protivi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

Najavio je da će srpske vlasti nastaviti s inzistiranjem povratka nadležnosti s države BiH na entitet Republiku Srpsku, tvrdeći da su im otete intervencijama međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo