PRESUDIO MU SEPARATIZAM / Dodik ostaje pod sankcijama sve dok ne promijeni ponašanje: 'Mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Maureen Cormack kazala je za sarajevsko 'Oslobođenje' da SAD ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljanje Dodika na 'crnu listu' rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara

29.12.2017.
11:20
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, prenijelo je u petak sarajevsko "Oslobođenje". 

Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako SAD ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljanje Dodika na "crnu listu" osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Daytonski sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag, govori o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama", kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Daytonskog sporazuma kao i na procesu euroatlanstkih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je na popis osoba koje su pod sankcijama a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovom slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje "aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma". Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera proitv Dodika bila su njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. dana RS iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo