podnijet će i kaznenu prijavu? / Dodik pokušao spriječiti sudjelovanje BiH na skupu potpore Ukrajini: 'To je kraj ove zemlje...'

Image
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Kaže da bi to 'moglo pogoršati ionako ispolitizirano pitanje odnosa Rusije i Ukrajine na međunarodnom nivou'

22.8.2022.
21:16
Dejan Rakita/Pixsell
VOYO logo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u ponedjeljak spriječiti sudjelovanje predstavnika te zemlje na samitu Krimske platforme koju organiziraju vlasti Ukrajine no druga dva člana bosanskohercegovačkog državnog vrha taj su Dodikov plan blokirali. 

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da sudjeluje na sastanku Krimske platforme na razini šefova država ili vlada zakazanom u online formatu za 23. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je inicijativu Ukrajina pokrenula 2021. godine s ciljem definiranja načina za vraćanje okupiranog Krima u svoj ustavno-pravni poredak odnosno učvršćivanja politike nepriznavanja aneksije Krima koju je 2014. godine provela Rusija.

Image
ponijelo ga /

VIDEO Dodik u elementu: Uzeo mikrofon u ruke i zapjevao 'Srpkinja je mene majka rodila'

Image
ponijelo ga /

VIDEO Dodik u elementu: Uzeo mikrofon u ruke i zapjevao 'Srpkinja je mene majka rodila'

Dodik koji od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači ove godine nekritički podupire politiku Moskve sada je zbog poziva Džaferoviću iz Ukrajine zatražio izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je predložio zaključak po kojemu bi se BiH trebala suzdržati od sudjelovanja na samitu ali i od bilo kakvih aktivnosti "koje bi mogli pogoršati ionako ispolitizirano pitanje odnosa Rusije i Ukrajine na međunarodnom nivou".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpora napadnutoj Ukrajini, ocijenio je Dodik, predstavljala bi pristrani pristup koji doprinosi daljem pogoršanju situacije te ugrožava međunarodni mir i stabilnost.

Džaferović i Željko Komšić glasali su protiv Dodikova prijedloga pa će BiH sudjelovati na konferenciji u utorak koja treba na simboličan način potvrditi potporu međunarodne zajednice Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je nakon toga najavio kako će protiv Džaferovića podnijeti kaznenu prijavu bude li sudjelovao na samitu Krimske platforme uz tvrdnju kako će on tamo iznositi privatna stajališta bošnjačkih političara. Dodik tvrdi da je sudjelovanje na konferenciji potpore Ukrajini čin "rušenja ugleda BiH".

 "To je kraj ove zemlje. Samo se čeka da se proglasi kraj. Da li će on biti za dvije, pet, deset godina, to nije važno. Ali očigledno je da ova zemlja ne može nikako (opstati)", kazao je Dodik za TV Republike Srpske (RTRS) nakon što je na sjednici Predsjedništva odbačen njegov zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo