Otvoreni razgovor / Dodik u Minsku: 'Nastavit ćemo suradnju s NATO-om, ali smo protiv članstva'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Istodobno Dodik je izrazio opredijeljenost za približavanje Europskoj uniji

21.6.2019.
21:39
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, srpski član tročlanog vrha zemlje, susreo se u petak u Minsku s u odvojenim susretima s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, te moldovskim predsjednikom Igorom Dodonom kojemu je poručio da se srpska strana protivi članstvu BiH u NATO-u. 

Nakon što je ovoga tjedna posjetio Budimpeštu, te vrlo otvoreno razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, samo dva dana kasnije u Minsku Dodik i Lukašenko su istaknuli "da je potrebno ojačati suradnju na svim polјima, od gospodarstva do kulture".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je navedeno u kratkom priopćenju dogovoreno je da predstavnici dviju država naprave plan suradnje, a Dodik je predsjednika Bjelorusije informirao o situaciji u BiH i regiji. Pozvao je Lukašenka da posjeti BiH. Sugovornici su se prisjetili i prvog susreta u Izraelu na svečanosti obilježavanja 2.000 godina kršćanstva. 
Tijekom susreta s Dodonom, srpski član u Predsjedništvu BiH je opetovao protivljenje ulasku BiH u NATO. 

"Republika Srpska ne želi NATO, zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele suglasnost za NATO kao uvjet za formiranje vijeća ministara. Mi ćemo nastaviti suradnju s NATO-om, ali smo protiv članstva", naglasio je Dodik. Podsjetio je da je NATO 1995. bombardirao Srbe te da je, prema anketama, više od 90 posto Srba protiv članstva u tome vojnom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno Dodik je izrazio opredijeljenost za približavanje Europskoj uniji, ali i izrazio mišljenje kako europske institucije čine sve da se taj put oteža. 

"Pokušavamo dobiti kandidacijski status kao i vi u Moldovi. Tu nam predstoji mnogo izazova. Postoji načelna suglasnost u BiH u svezi s europskim putem, ali Europa ima problema i sve manje nudi rješenja. Postavljaju nam i visoke standarde koje ćemo teško dostići", rekao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija nedavno je odgovorila pozitivno na zahtjev vlasti BiH dostavljajući mišljenje o otvaranju pregovora, ali prije kojih je potrebno ispuniti 14 različitih reformi oko kojih predstavnici triju naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba godinama nisu u stanju postići dogovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo