stotine poruka / Dojave o bombama u Srbiji poslane iz Ukrajine, Rusije, Poljske, Irana...: 'Ovo su nevjerojatni pritisci'

Image
Foto: Shuttterstock
19.5.2022.
9:13
Shuttterstock
VOYO logo

Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Od 11. ožujka do danas, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta je na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eksplozija u 17 sati? /

Srpski mediji dobili jezive mailove upozorenja o bombama po Beogradu i Novom Sadu : 'Platit ćete za ovo'

Image
eksplozija u 17 sati? /

Srpski mediji dobili jezive mailove upozorenja o bombama po Beogradu i Novom Sadu : 'Platit ćete za ovo'

Samo u posljednja dva dana takve obavijesti dobile su 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, brojni trgovački centri, zračna luka u Nišu, muzeji, bolnice i zdravstvene ustanove.

Identificirane su lokacije 19 adresa elektroničke pošte od kojih je 18 s Gmail servisa, a jedna sa ProtonMaila, navodi MUP u priopćenju. Poruke su slane korištenjem servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i anonimnim telefonskim pozivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka srbijanskog MUP-a s policijskim agencijama Europol i Interpol, te s nadležnim tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s tvrtkom Google kako bi se identificirali i procesuirali počinitelji tih kaznenih djela.

Tijekom posljednja četiri dana u mnoštvu prijetećih poruka pojedine su slali i građani Srbije, a zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima procesuirano je osam državljana Srbije, od kojih su dvije uhićene, a protiv šest malodobnih osoba pokrenute su kaznene prijave u redovitom postupku, priopćio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

“Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo