nema rješenja / Dok EU pokušava riješiti probleme s proizvođačima cjepiva, bogate zemlje cijepe bez problema

I dok Europska Unija pokušava riješiti probleme s proizvođačima cjepiva, bogate zemlje koje su same dogovarale, cijepe bez problema

27.1.2021.
21:00
VOYO logo

Hrvatska, a i cijela Europa su daleko od procjepljivanja potrebnih 70 posto populacije. A koliko daleko, govore najnoviji podaci za Hrvatsku. Prema njima je dosad cijepljeno tek 1 cijelih 7 posto punoljetnih u Hrvatskoj, točno u brojkama 58 tisuća i 77 ljudi.

Samo prvu dozu primilo je 46 tisuća i 170 osoba, a obje njih 11.907 što je samo oko 0.3 posto punoljetne populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pascal soriot /

Šef AstraZenece: 'Kasnimo dva mjeseca. Ali sigurno ne uzimamo cjepivo Europljanima da bi ga prodali drugima'

Image
pascal soriot /

Šef AstraZenece: 'Kasnimo dva mjeseca. Ali sigurno ne uzimamo cjepivo Europljanima da bi ga prodali drugima'

U Hrvatskoj je tako dosad ukupno potrošeno samo 70 tisuća doza, ali zato jer ih više ni nema. A i pitanje je kad će masovnije početi stizati jer su zapeli pregovori s Astra Zenecom od koje smo naručili najviše - gotovo tri milijuna doza.

Klizimo u nacionalizam cijepljenja

I dok Europska Unija pokušava riješiti probleme s proizvođačima cjepiva, bogate zemlje koje su same dogovarale, cijepe bez problema. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju - klizimo u nacionalizam cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se pogleda lista država koje predvode u cijepljenju, jasno je da novac, utjecaj i organizacija igraju ključnu ulogu.

Na prvom mjestu je Izrael, koji je cijepio gotovo pola populacije. Slijede Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija prešla je 10, a Sjedinjene Države 7%. U našem okruženju vodi Srbija, koja je iznad prosjeka Unije, Slovenija se približava 3%, a Hrvatska je među najlošijima. Najgora u EU-u je Bugarska koja je tek danas počela s cijepljenjem starijih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijepljenje sve više postaje stvarni problem jer cjepiva jednostavno nedostaje. Ide puno sporije nego što bi moglo, a također psihološki postaje velik teret'', rekao je bavarski premijer Markus Söder.

Nema rješenja

Europska unija nema rješenja za nastalu situaciju. Tužbe i zabrana izvoza neće riješiti trenutačne probleme. Današnji sastanak s Astrazenecom je prvo otkazan pa opet zakazan - a vrijeme curi jer u petak cjepivo treba biti odobreno. Iz tvrtke su poručili kako ugovor nije obvezujući i naglasili kako je Velika Britanija svoje doze naručila čak tri mjeseca prije EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da postoji nestašica i mi smo vrlo dobro uspjeli osigurati cjepiva koja su nam na raspolaganju'', kazao je SimonStevens, izvršni direktor britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Astrazenecina tvornica u Walesu bila je evakuirana zbog dojave o bombi, napetost vezana uz cjepivo raste na svjetskoj razini. Amerika povećava i proizvodnju i cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''200 milijuna više doza nego što ih je osigurala prijašnja vlada. One još nisu u našim rukama, ali su naručene. Očekujemo da će ovih dodatnih 200 milijuna doza biti isporučeno ovog ljeta'', rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Oni koji kasne - izmišljaju propagandne načine

Kina za sada više dijeli cjepivo po svijetu, nego što cijepi svoje građane, jer drže epidemiju pod kontrolom. Sve će to dovesti do novih problema, upozoravaju stručnjaci, jer bez pravedne raspodjele cjepiva nema kraja pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nacionalizam cjepiva može služiti kratkoročnim političkim ciljevima, ali u svačijem je interesu podržati jednakost u pristupu cjepivu'', rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oni koji kasne s cjepivom izmišljaju druge, propagandne načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobio sam službeno medicinsko dopuštenje i mogu predstaviti lijek koji neutralizira 100 % koronavirusa. Carvativir, poznatiji kao čudotvorne kapi'', rekao je Nicolas Maduro, predsjednik Venezuele.

Zdravstveni stručnjaci njegove su navode nazvali potpunom besmislicom.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo