ubojstvo saudijskog novinara / Dok ga je zaručnica čekala da izađe s papirima za vjenčanje, 15 agenata ga je komadalo pilom

Tijekom mučenja odrezani su mu prsti, pa odrubljena glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadano

17.10.2018.
22:47
VOYO logo

Stravični su detalji o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je masakriran u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu gdje je došao po papire za skoro vjenčanje. Prema zvučnom zapisu na koji se pozivaju izvori iz turske policije Khashoggija su u kabinetu saudijskog veleposlanika živog komadali i rezali punih sedam minuta. Prema tom izvoru glavni krvnik je bio glavni forenzičar u sigurnosnoj službi Saudijske Arabije.

Prije nego što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, Jamal Khashoggi dao je mobitel zaručnici i rekao da ga čeka ispred zgrade. Navodno joj je dao i broj Erdoanovog savjenika za slučaj da iz konzulata više ne izađe. To se i dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ga je zaručnica čekala da izađe s papirima potrebnim za vjenčanje, 15 saudijskih agenata ga je komadalo pilom. Prije ulaska Khasoggi je upalio snimač na svom ručnom satu, jezive snimke dokopali su se turski novinari.

Tijekom mučenja odrezani su mu prsti, pa odrubljena glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadano, prenose turski mediji. Petnaesti dan od zločina, krivnju nitko nije preuzeo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijci do sada nisu ponudili odgovor na to što se dogodilo sa Khashoggijem, uglednim novinarom i kritičarom Saudijskog kralja Salmana koji je izvještavao za Washington Post. Ali turskim su istražiteljima jučer konačno dozvolili ulaz u konzulat - oni kažu da su pronašli dokaze za ubojstvo, unatoč tome što je prostor nedavno temeljito očišćen. 

"Jučer je provedena detaljna istraga koju smo priveli kraju jutros. No, posao se nastavlja. Moja želja je da pronađemo dokaze koji će nam pomoći donijeti stav. Trenutno smo u glavnom dijelu istrage, očekujemo rezultate", najavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski su istražitelji pak večeras pretražili kuću saudijskog konzula u Istanbulu. Na snimkama se vidi i da su koristili posebna svjetla s kojima se otkrivaju tragovi krvi. Planiraju pretražiti i diplomatska vozila. Dok istraga traje, cijeli svijet u nevjerici prati jeziv slučaj. Saudijska arabija jedan je od najvećih izvoznika nafte i prvo arapsko gospodarstvo, sa SAD-om kao glavnim saveznikom.

No, nakon nestanka novinara na inzistiranje Kongresa, Trump je reagirao i zaprijetio kaznom, utvrdi li se da je režim odgovoran za njegov nestanak. A njegov je suradnik za FOX dao malo izravniju izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dao je tog čovjeka ubiti u konzulatu u Turskoj i vi očekujete da ja to ignoriram? Osjećam se iskorišteno i zloupotrijebljeno. Uvijek sam branio Saudijsku Arabiju kao dobrog saveznika. Ima razlike između zemlje i osobe. Princ Mohammed bin Salman je za mene toksičan. On više ne može biti vođa na svjetskoj pozornosti", smatra Lindsey Graham, američki senator.

Trump i privatno i poslovno ima povijest sa Saudijcima, oni su vlasnici jednog kata u Trumpovoj zgradi u New Yorku. S druge strane tu je odnos i s Turskom, na čijem teritoriju se i dogodilo navodno brutalno ubojstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saudijci imaju investicije i interes u Turskoj. Mnogo turskih tvrtki imaju ogromne projekte u Arabiji. Sumnjam da će između ove dvije države prestati diplomatski odnosi. Ali, tenzije bi mogle porasti", kazao je Abdulaziz Al-yousuf, politički analitičar iz Saudijske Arabije.

15 dana je prošlo, Jamala Khashoggija nema. U petak kada je trebala izaći njegova kolumna, Washington Post je pod naslovom Glas koji nedostaje objavio njegovu sliku i praznu stranicu za tekst koji nikada nije došao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo