proces je u tijeku / Dok Hrvatska muku muči s demografijom, Trump želi ukinuti stjecanje državljanstva rođenjem

Image
Foto: AP Images

Praksa propisuje da se državljanstvo automatski dodjeljuje svakoj osobi rođenoj na teritoriju SAD-a

30.10.2018.
12:31
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu objavljenom u utorak kako je njegova administracija pokrenula proces ukidanja stjecanja državljanstva rođenjem.

U intervjuu za Axios, Trump je rekao kako surađuje s pravnim savjetnicima kako bi okončao takvu praksu koja postoji od 1968. i propisuje da se državljanstvo automatski dodjeljuje svakoj osobi rođenoj na teritoriju SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedina država u svijetu gdje osoba može doći, roditi dijete i dijete postaje državljaninom SAD-a idućih 85 godina uz sve povlastice koje uz to idu", izjavio je Trump.

"Smiješno je i moramo to ukinuti... proces je u tijeku i dogodit će se potpisivanje izvršne naredbe", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno Trumpovom uvjerenju, desetci zemalja u svijetu nude neograničeno državljanstvo rođenjem, uključujući Kanadu i Meksiko.

Za razliku od Trumpa, hrvatska Vlada na sve načine pokušava poboljšati demografiju. Tako je nedavno predstavljen prijedlog novog Zakona o hrvatskom državljanstvu u kojem se predlaže da u Hrvatsku, i to za stalno, može doći bilo tko s hrvatskim korijenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je netko rođen izvan Hrvatske, u njoj nikada nije ni bio, čak i ako ne zna hrvatski jezik i kulturu, ali jedan od roditelja mu je hrvatski iseljenik, po novom može dobiti hrvatsko državljanstvo. Jedini je uvjet da je mlađi od 21 godinu, piše u prijedlogu Zakona koje je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo