ne slažu se s njome / Dok Merkel brani nove mjere Njemačke te kaže da je situacija teška, oporba poručuje: ‘Uveli ste korona-diktaturu’

Image
Foto: AP Images

Mjere za kojima sada posežemo su nužne. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali, poručila je

29.10.2020.
13:10
AP Images
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu u četvrtak najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija "dramatična".

„Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali“, rekla je Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

„Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka“, rekla je Merkel. Ona je dodala da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno 16.774 novih slučajeva 

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu”, rekla je Merkel.

Njezin govor je od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova stranka se oštro protivi novim mjerama a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

“Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka”, rekao je Gauland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
europa u borbi s koronom /

Njemačka ide u parcijalni lockdown, novinar tvrdi: 'Policijski sat i zabrana alkohola nisu dale učinak'

Image
europa u borbi s koronom /

Njemačka ide u parcijalni lockdown, novinar tvrdi: 'Policijski sat i zabrana alkohola nisu dale učinak'

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza “teško iskušenje” za demokraciju. Ona je istodobno istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je upozorila na opasnost “smirivajućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjera u borbi protiv pandemije koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjeg.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo