IMA NEŠTO I ZA BIDENA / Donald Trump tužio Hillary Clinton jer ga je povezivala s Rusijom: Smatra da je to bila urota i traži odštetu

Image
Foto: AP

Donald Trump je u tužbi na 108 stranica okrivio svoju suparnicu, ali i još nekoliko demokrata. Među optuženima u Trumpovoj tužbi je Christopher Steele, bivši britanski obavještajac

25.3.2022.
9:50
AP
VOYO logo

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je tužio svoju suparnicu na američkim predsjedničkim izborima 2016. Hillary Clinton i nekoliko drugih demokrata, navodeći da su pokušali namjestiti te izbore povezujući njegovu kampanju s Rusijom.

Tužba uključuje niz pritužbi koje je republikanac Trump u više navrata iznosio tijekom četiri godine provedene u Bijeloj kući nakon što je pobijedio Hillary Clinton 2016. Trump istodobno bez dokaza tvrdi da je njegov izborni poraz 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena rezultat raširene prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelujući zajedno, optuženici su se zlonamjerno urotili kako bi osmislili lažnu priču da je njihov republikanski protivnik Donald J. Trump bio u dosluhu sa stranom neprijateljskom državom", tvrdi bivši predsjednik u tužbi na 108 stranica podnesenoj na saveznom sudu na Floridi. U tužbi se između ostalih optužbi navodi "reketiranje" i "urota".

Image
ANKETE I ANALITIČARI O DEBATI /

Clinton ponovno bolja u debati, Trump svoju kampanju uspio održati na površini

Image
ANKETE I ANALITIČARI O DEBATI /

Clinton ponovno bolja u debati, Trump svoju kampanju uspio održati na površini

Predstavnik Hillary Clinton nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbom se traži odšteta i kaznena odgovornost. Trump je rekao da je bio "prisiljen snositi troškove u iznosu koji će se utvrditi na suđenju, ali poznato je da su veći od 24 milijuna dolara i da se nastavljaju gomilati, u obliku troškova obrane, pravnih pristojbi i povezanih troškova".

Među optuženima u Trumpovoj tužbi je Christopher Steele, bivši britanski obavještajac. Dosje koji je napisao Steele, a koji je proslijeđen FBI-u i medijima prije izbora u studenom 2016., iznosi nedokazane tvrdnje da je Rusija imala neugodne informacije o Trumpu i nekim od savjetnika njegove republikanske kampanje te da Moskva radi iza kulisa kako bi porazila Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću od 966 stranica koje je 2020. objavio odbor američkog Senata pod vodstvom republikanaca zaključuje se da je Rusija koristila republikanskog političkog operativca Paula Manaforta i web stranicu WikiLeaks kako bi pokušala pomoći Trumpu da pobijedi na izborima 2016. godine. Manafort je pet mjeseci 2016. radio u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Navodno miješanje Rusije u izbore, što Moskva poriče, potaknulo je dvogodišnju američku istragu koju je vodio specijalni savjetnik Robert Mueller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mueller je 2019. objavio iscrpno izvješće u kojem su detaljno opisane brojne veze između ruske vlade i Trumpove kampanje, ali nije optužio nijednog Trumpovog suradnika za zločinačku zavjeru.

Mueller je u svom izvješću rekao da je "ruska vlada smatrala da će imati koristi od Trumpovog predsjedništva i radila je na osiguravanju tog ishoda, te da je kampanja očekivala da će imati koristi od informacija koje su ukradene i objavljene ruskim naporima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo