plenarna sjednica / Donald Tusk u EP-u pozdravio govor Therese May, kritički se osvrnuo o Donaldu Trumpu

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Trump, koji preuzima dužnost predsjednika SAD-a u petak, razljutio je i uzbunio čelnike EU-a podrškom Brexitu i sugestijama da bi London uskoro mogle slijediti i druge članice

19.1.2017.
7:15
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamneta izjave premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Therese May i, kao i mnogi europarlamentarci, kritički se osvrnuo na istupe Donalda Trumpa u kojima izabrani predsjednik SAD-a izražava podršku Brexitu i sugerira moguće nove izlaske iz EU-a.

Donald Tusk je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izvijestio zastupnike Europskog parlamenta o zaključcima Europskog vijeća iz prosinca glede izazova pred kojima se nalazi Europska unija, a u raspravi koja je uslijedila zastupnici su isticali Brexit, odnose EU-a s Rusijom i SAD-om, migracije, gospodarski i društveni napredak te pitanje obrambene unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tusk je na sjednici, na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, ocijenio kako je ostvaren napredak u rješavanju pitanja migracija ali i pozvao parlament da podrži tješnju suradnju u pitanjima unutarnje i vanjske sigurnosti i povećanje izdvajanja za obranu.

Glede Brexita Tusk je istaknuo da je jučerašnji govor  britanske premijerke Therese May pokazao da London konačno razumije "naše stajalište glede nedjeljivosti zajedničkog tržišta i četiri slobode". "Također trebaju razumijeti da neće biti biranja", rekao je Tusk te dodao kako su zabilježene "i njene tople priječi glede EU integracija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzeli smo na znanje  tople, uravnotežene riječi premijerke May o europskoj integraciji koje su mnoge bliže onima Winstona Churchilla nego onima izabranog američkog predsjednika Trumpa", rekao je Tusk zastupnicima.

May je u utorak izjavila Velika Britanija, iako izlazi iz Europske unije, želi da EU ostane snažan i uspješan. Povijesni britanski vođa iz Drugog svjetskog rata Winston Churchill, također premijer i konzervativac poput May, pozvao je 1946. Njemačku i Francusku  da stvore "Sjedinjene Europske Države" iako se njima tadašnja Britanija ne bi pridružila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump, koji preuzima dužnost predsjednika SAD-a u petak, razljutio je i uzbunio čelnike EU-a podrškom Brexitu i sugestijama da bi London uskoro mogle slijediti i druge članice, što je u oštrom proturječju s desetljećima podrške SAD-a europskoj integraciji.

Tusk je na pitanje o institucionalnoj reakciji na nedavni Trumpov interview, u kojem je Trump govorio o mogućim novim izlascima država iz EU-a, odgovorio kako će u budućnosti biti i previše prigoda za reakciju. "Bojim se da bi to mogao biti naš svakodnevni posao", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katainen je istaknuo kako je "jedinstvo važnije no ikad", jer je EU "izložen izazovima izvana ali i iznutra". On je naglasio važnost institucija EU-a  i sposobnost nalaženja kompromisa potvrdivši  da će glavni pregovarč za Brexit Michel Barnier tijesno surađivati s Europskim parlamentom.

"Ne trebamo pustiti drugima da definiraju što je Europa", odgovorio je Katainen na komentare o Trumpu i budućnosti odnosa SAD-a i EU-a i dodao kako je "sudbina Europe u našim rukama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik pučana u parlamentu (EPP) Manfred Weber je u raspravi rekao glede posljednjih izjava Donalda Trumpa kako "i mi imamo moćne instrumente poput pravila za državne potpore". "Ako SAD kaže 'Prvo Amerika' mi imamo sva prava reći 'Prvo Europa'", rekao je Weber.

Čelnik liberala (ALDE) Guy Verhofstadt je rekao da s Ujeidnjnim Kraljevstvom očekuje pravedan dogovor, "ne neki po kojem bi biti zvana EU-a bilo zanimljivije nego biti unutra". Glede Trumpove inauguracije je predvidio da bi 20. siječnja mogao biti prekretnica u odnosima EU-a i SAD-a. Verhofstadt je upozorio da Europa mora ubrzati izgradnju obrambene unije i više ulagati u zajednički graničnu i obalnu stražu (EBCG).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peter Niedermuller iz kluba socijaldemokrata (S&D) je upozorio da su migracije još uvijek jedan od najjozbiljnijih izazova za EU, te ocijenio da bi se članice koje ne pokažu solidarnost sa članicama koje su najizloženije tom problemu trebale "suočiti s posljedicama".

Joao Ferreira (Europska ujedinjena ljevica - Nordijska zelena ljevica) je upozorio da migranti još uvijek ginu prilikom pokušaja prelaska Sredozemlja te se požalio kako se "sigurnost koristi kao opravdanje za ograničavanje sloboda građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ska Keller (Zeleni/EFA) ocijenila je da su zaključci Vijeća u "u najmanju ruku slabi". "Ne očekujem da Vijeće sve nas spasi. ali očekujem smislen doprinos. Imamo samo jednu Europu i ona nas treba", rekla je.

Paul Nuttall (Europa slobode i demokracije) je ustvrdio da je "opasna i nesmotrena politika" omogućila "džihadistima da uđu u EU", a sličnog je stava Vicky Maeijer (Europa nacija i sloboda) koja je podsjetila na terorističke napade u Njemačkoj i zatražila "više suvereniteta" za države članice i "manje EU  diktata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljakinja Anna Fotyga (Europski konzervativci i reformisti)  podsjetila je da u Poljsku u okviru NATO-a dolaze američki vojnici i pozvala na više jedinstva među vladama u sučeljavanju s izazovima poput terorizma i "ruske agresivnosti". 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo