RTL Dosje / Dosje ere Merkel: Čime nas je zadužila i oduševljavala naše državnike, ali i koja joj je najdraža životinja, cvijet...

U svojoj je karijeri na čelu njemačke vlade uspješno prebrodila svjetsku ekonomsku krizu, ali možda i najveći izazov - migrantsku krizu

5.12.2021.
20:45
VOYO logo

S gotovo neprimjetnim osmijehom odslušala je kako vojni bend svira pjesmu. odjednom planetarno popularne Nine Hagen, koju je Angela Merkel slušala dok je u istočnoj Njemačkoj studirala fiziku, a onda se pozdravila s politikom i javnošću.

Nekoliko sati prije oproštaja Nijemcima je donijela lošu vijest - najstroži lockdown za necijepljene. Vjerojatno je i Olaf Sholz pomislio kako je to mogla ostaviti i njemu, no Merkel je ostala je državnica do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućit ćemo pristup kulturnim i rekreacijskim sadržajima samo za cijepljene i oporavljene osobe", poručila je.

Image
spektakl s bakljama /

Veliki oproštaj od Merkel: Njemačka vojska u tradicionalnom mimohodu, svira pjesma punk ikone 70-tih

Image
spektakl s bakljama /

Veliki oproštaj od Merkel: Njemačka vojska u tradicionalnom mimohodu, svira pjesma punk ikone 70-tih

Od 16 godina na vlasti 13 je bila najutjecajnija žena na svijetu. Suzdržana i samozatajna pred kamerama, privatno je ista takva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavna osoba za komunikaciju i jednostavna osoba za suradnju", kazala je Jadranka Kosor.

"Jako je pristupačna, metodična, skromna rekao bih", tvrdi Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno kad razgovarate s njom o nečem što nije službena politika, onda vidite da je riječ o jednoj toploj osobi", kaže Ivo Josipović.

Svi su je oni susretali u ključnim trenucima, dok se Hrvatska još pripremala za ulazak u EU, a Merkel je to cijelim putem podržavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako se radujemo što će Hrvatska biti 28. članica Europske unije i drago mi je što tome tako ambiciozno pristupaju", poručila je Merkel. Koliko je zbog toga sretna, pokazala je kad je tadašnja premijerka Jadranka Kosor zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem u Bruxellesu potpisala pristupni ugovor s EU.

"Onda smo se zagrlile i rekla je, evo uvijek sam ovako emotivna kad se toga sjetim, ja sam inače bila užasno emotivna taj dan i samo sam se bojala da ne počnem plakat", ispričala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekim je hrvatskim premijerima pomagala i u kampanji, no znala je prema Hrvatskoj povući i ručnu. Zbog Lex Perkovića nije došla na svečanost primanja u EU.

"Ne znam koliko je to zapravo, ta cijela buka koja se digla oko Lex Perković, koliko je dio nekih medijskih određenih projekcija, a koliko je stvarno realitet, jer ni ona, a ni ministar pravosuđa kojeg sam sretao nisu nikad ni spomenuli tu priču", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj su je zvali "mama", a na Balkanu "teta", jer nikada nije dvojila trebaju li zemlje zapadnog Balkana ući u EU. Jedno od zadnjih putovanja bilo je u Beograd.

"Beskrajno joj hvala na tome", rekao je srpski predsjednik nakon njezinog posjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po mnogočemu je bila prva. 2000. postala je prva žena na čelu CDU-a, pet godina kasnije i prva njemačka kancelarka. Prva državnica koja ima selfije s izbjeglicama, prva čije ime predstavlja samo jedan znak na jeziku gluhih i vjerojatno prva i zadnja koja je javno pred Putinom zaokrenula očima.

Često jedina dama u muškom klubu nije nasjedala na provokacije, poput ove Putinove, kada je u sobu za sastanke uveo psa, kasnije se pravdao da nije znao kako ih se panično boji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se dala isprovocirati ni kad je pogođena rajčicama, jer je izbjeglicama 2015. otvorila vrata i tako omogućila AfD da prvi put nakon 2. svjetskog rata uđe u Bundestag. Nadživjela je pet francuskih predsjednika s kojima se u pravilu slagala i četiri američka s kojima joj nije uvijek bilo lako.

S Merkel na čelu, Njemačka je mirno prebrodila ekonomsku krizu, ojačala gospodarstvo, no kritičari joj zamjeraju da je zapravo samo pričekala da prođe bez nereda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjela je u ovim vremenima financijske krize, migrantske krize, krize oko Brexita, znači izlaska Velike Britanije iz EU, uspjela je doprinijet tome da model zapadne demokracije u samoj EU bude zaštićen", kazao je Kovač.

Angela Dorotea Merkel, djevojački Kasner, rođena je u Hamburgu. Majka joj je bila učiteljica engleskog i latinskog jezika, a otac luteranski svećenik. Diplomirala je fiziku, doktorirala kemiju, a tijekom studija upoznala je prvog supruga, od kojeg joj je, kaže, ostala perilica rublja i prezime. Ni drugog supruga nije previše pokazivala javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O privatnom životu je otkrila kako joj je najdraža životinja jež, te da u vrtu uzgaja suncokrete, a rekla im je i tko joj je najdraži nogometaš.

"Philipp Lahm je bio nogometaš kojem sam se jako divila. Mislim da ima puno velikih nogometaša, ali i Manual Neuer je dobar", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada će imati vremena i za suncokrete u vrtu i za nogomet, i za Ninu Hagen do mile volje, no kaže najviše će čitati i spavati. U svakom slučaju, odmor će joj biti itekako zaslužen.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo