smrt u hladnjači / Dovršena istraga jedne od najstrašnijih tragedija zadnjih godina: počinje proces za osam osumnjičenih

Image
Foto: AP Images

Dvadesetsedmog kolovoza 2015. austrijska policija je pronašla više desetaka tijela muškaraca, žena i djece koji su se ugušili u nepropusnom dijelu kamiona hladnjače

12.10.2016.
15:25
AP Images
VOYO logo

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija je objavila u srijedu da je završila istragu o smrti 71 migranta čija su tijela pronađena u kamionu hladnjači u Austriji u kolovozu 2015., a za 8 osumnjičenih počinje proces.

"Završili smo ispitivanja, policija će preporučiti državnom odvjetništvu podizanje optužnica protiv osmorice osumnjičenih koji su svi u zatvoru", rekao je šef Državnog ureda za borbu protiv ilegalne imigracije Zoltan Boross na konferenciji za novinare u Budmpešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetsedmog kolovoza 2015. austrijska policija je pronašla više desetaka tijela muškaraca, žena i djece koji su se ugušili u nepropusnom dijelu kamiona hladnjače ostavljenog na autoputu u Parndorfu, blizu mađarske granice.

Istragom je utvrđeno da su to bili migranti koji su bježali od sukoba u Siirji, Iraku i Afganistanu. Preuzeli su ih krijumčari u Mađarskoj, nedaleko srpske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet je najesen prebačen u Mađarsku, a obdukcije su potvrdile da su umrli dok se kamion još nalazio u Mađarskoj. Pet muškaraca, jedan Afganistanac  za kojeg se smatra da je šef mreže i četvorica Bugara, među kojima vozač kamiona, uhićeni su u Mađarskoj nedugo nakon pronalaska kamiona.

Još trojica Bugara su privedena i zadržana u zatvoru, precizira Boross.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je utvrđeno da su krijumčari ljudima znali da su putnici umrli kada je kamion dovezen u Austriju, dodao je.

Okriće kamiona s truplima je izazvalo šok u Europi i potaknulo trenutačno otvaranje granica za stotine tisuća migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela žrtava, 59 muškaraca, 8 žena i 4 djece, od kojih je jedna beba, su sva osim jednog mogla biti identificirana. Većina tijela je vraćena bližnjima, a ostali su pokopani u Beču.

Boross je rekao da mreža upletena u tu dramu radi profesionalno i koristi do 15 vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija je ostvarila velike dobiti upućivanjem od veljače do kolovoza 2015. najmanje 1106 osoba od kojih je tražila "između 1000 i 1500 eura" za dolazak u Austriju. Taj novac je upućen u Afganistan.

Afganistanac za kojeg se drži da je šef mreže stigao je u Mađarsku 2013. i imao je status zaštićenog blizak izbjegličkom. Pomagali su mu sunarodnjaci  koji su se nastanili u Srbiji, koji su mu slali migrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijska policija je otkrila prije godinu dana da mreža nije promijenila način djelovanja nakon drame. Istog dana kada je pronađen kamion, skupina od 81 migranta koje su prevozili na identičan način, izbjegla je smrt izbijanjem vrata zamrzivača u kojem su bili zatvoreni.

Roberto Crepinko, šef jedinice za borbu protiv trgovine migrantima u Europolu je rekao da kamion kosturnica ocrtava tragično nemilosrdno zarađivanje kriminalnih organizacija bez obzira na opasnosti po život migranata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo