kritična situacija / Dramatičan apel Angele Merkel: 'Pred nama su vrlo teški tjedni, moramo brzo djelovati'

Image
Foto: AP Images

'Molim vas, pokušajte uvjeriti i rodbinu i prijatelje na cijepljenje', poručila je Merkel Nijemcima

14.11.2021.
8:40
AP Images
VOYO logo

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel pozvala je ljude na cijepljenje protiv koronavirusa upozoravajući na tešku situaciju s pandemijom koronavirusa u Njemačkoj.

"Pred nama su vrlo teški tjedni. U sličnoj situaciji smo bili i prije godinu dana, ali sada postoje cjepiva. Moramo brzo djelovati. Molim vas, pokušajte uvjeriti i rodbinu i prijatelje na cijepljenje", rekla je u subotu Angela Merkel, prenosi Fenix magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je upozorila kako su odjeli u bolnicama preopterećeni covid pacijentima te se drugi pacijenti moraju slati na druge odjele.

"Operacije se otkazuju. Liječnici i medicinske sestre su na izmaku snaga", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sastanka savezne i državne vlade u četvrtak, Merkel je pozvala na zajedničko djelovanje. Kako bi se iz te zajedničke suradnje izvukla učinkovita rješenja, savezna i državna vlada bi se morale vrlo brzo dogovoriti oko zajedničke vrijednosti praga incidencije od koje bi se mogli pokrenuti dodatni koraci za suzbijanje pandemije.

Istaknula je i važnost dopunskog cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za napredak postoji nacionalni napor pod velikim vremenskim pritiskom”, ali i prava prilika za razbijanje teškog jesensko-zimskog vala", rekla je Angela Merkel.

Njemačka je prešla pet milijuna zaraženih

 Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj u nedjelju je prešao pet milijuna, pokazuju najnoviji podaci središnje njemačke infektivne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut Robert Koch objavio je u nedjelju da je zabilježeno 33.498 novih slučajeva zaraze, čime se ukupan broj zaraženih u zemlji od početka pandemije popeo na 5.021,469. Uz to, sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika popela se na 289, što je još jedan negativan rekord.

Politički i zdravstveni dužnosnici upozoravaju Nijemce da bi pred njima mogli biti teški tjedni suočavanja s eksplozijom novih slučajeva. No politički čelnici neće se, unatoč tome, sastati prije četvrtka kako bi razmotrili što napraviti u suočavanju s rastućom epidemijom.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički odgovor na covid-19  sputan je činjenicom da je nedavni porast uslijedio nakon nacionalnih izbora, no prije nego što je vjerojatna buduća vlada uspjela postići sporazum o prioritetima i raspodjeli ovlasti, što je preduvjet za preuzimanje dužnosti. 

"Nikada nisam bila toliko zabrinuta pandemijom koliko sam sada", kazala je Susanne Johna, čelnica liječničke udruge Marburger Bund.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast zaraze posebno je šokantan jer se tijekom prvih 18 mjeseci globalne pandemije Njemačka često navodila kao jedna od zemalja koja je posebno dobro kontrolirala širenje bolesti.

No, sada bolnice upozoravaju da im ponestaje kapaciteta i prostora za pomoć pacijentima. Mnogi postupci odgađaju se zbog epidemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo