više od 200.000 smrtnih slučajeva / Dramatično u Indiji! U bolnicama pacijenti očajnički trebaju kisik: 'Spremna sam platiti bilo koji iznos za bolnički krevet'

Image
Foto: Shutterstock

"Sve bolnice u ovom trenutku prelaze svoje stvarne kapacitete. Kreveti su puni, uključujući ICU krevete"

28.4.2021.
11:10
Shutterstock
VOYO logo

U prepunoj hitnoj ambulanti u središnjem New Delhiju, Ali Raza se ne može usredotočiti puno na to kada će stići sljedeća dostava kisika, 12 od njegovih 20 liječnika zarazilo se koronavirusom, a pacijenti samo dolaze.

"Uvijek smo očekivali drugi val u travnju i svibnju, ali nikada nismo znali da će nas pogoditi tako jako i tako brzo", rekao je Raza, ravnatelj hitne pomoći i traume u bolnici Moolchand. "Dolaze dahćući i svima im treba kisik", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba s koronom /

Situacija je sve teža: Broj novozaraženih u Indiji iznad 300.000, vojska pozvana u pomoć

Image
borba s koronom /

Situacija je sve teža: Broj novozaraženih u Indiji iznad 300.000, vojska pozvana u pomoć

'Trenutni val je posebno opasan'

Iza vrata ambulante, Gagandeep Trehan upravo je saznao da za njegovog strica nije na raspolaganju krevet ili kisik. Trehan je od sjeverne države Punjab do Delhija prešao 310 kilometara u potrazi za krevetom, a njegov je automobil bio spakiran s četiri spremnika kisika kako bi njegov stric ostao živ. Šest bolnica ga je već odbilo, piše Bloomberg.

"Bojim se da neće preživjeti ako se ne liječi", rekao je Trehan. "Spremna sam platiti bilo koji iznos za bolnički krevet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizori unutar jedne bolnice u Delhiju pružaju uvid u očaj diljem Indije, gdje se najbrže događa porast virusa na svijetu. Sada prijeti iznjedrenjem novih inačica koje potkopavaju napore u razvijenijim zemljama da cijepe javnost.

"Trenutni val posebno je opasan - izuzetno je zarazan i oni koji se zaraze ne mogu se oporaviti tako brzo kao što je primijećeno u prethodnom valu", rekao je glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal. "Sve bolnice u ovom trenutku prelaze svoje stvarne kapacitete. Kreveti su puni, uključujući ICU krevete". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je u utorak imala više od 360.000 novih infekcija, što je ukupno poguralo više od 18 milijuna slučajeva dok je smrtnih slučajeva prešlo 200.000.

U srijedu ujutro, Delhi je imao na raspolaganju samo 13 kreveta za intenzivnu njegu u gradu s više od 16 milijuna ljudi. Feedovi na društvenim mrežama ispunjeni su naizgled nepreglednim nizom poziva za krevete, kisiki još mnogo toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritiziraju premijera zbog postupanja s pandemijom

S blokiranim političkim i financijskim prijestolnicama New Delhijem i Mumbaijem, indijski premijer Narendra Modi suočio se sa sve većim kritikama zbog postupanja s pandemijom i usredotočenosti na državne predizborne kampanje tijekom eskalirajuće zdravstvene krize.

Modi je ovog tjedna razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pristao slati cjepiva i ostale zalihe u Indiju. Njegova je uprava također najavila planove za jačanje proizvodnje kisika i povećanje dostupnosti kreveta, dok je vlada u Delhiju najavila u utorak da će iz Francuske uvesti 21 stroj za proizvodnju kisika spremnog za upotrebu i 18 tankera za kisik iz Bangkoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo