Stroža pravila / Drastičan rez: Austrija odlučila ukinuti većinu povlastica za strance i obitelji s više djece

Image
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL

Dosada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu tzv. temeljnu financijsku razinu od 863 eura

29.5.2018.
8:20
Krunoslav Petrić/PIXSELL
VOYO logo

Austrijska vlada donijela je u ponedjeljak na zatvorenoj sjednici u Mauerbachu odluku o reformi socijalnog sustava u Austriji koji prije svega predviđa smanjivanje povlastica za velike obitelji i strance.

"Mi moramo hitno donijeti  mjere koje bi naš socijalni sustav učinile pravednijim i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć, a prije svega moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sustav“, rekao je na konferenciji za tisak nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sabastian Kurz (Narodna stranka Austrije ÖVP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će ubuduće građani Europske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć. Dosada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu tzv. temeljnu financijsku razinu od 863 eura.

"Od 2012. broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani“, rekao je Kurz.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od isplate temeljne financijske razine, pri čemu je u tu svotu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uvjete koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca.

Uvjet za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na razini B1 ili engleskog jezika na razini C1. Ovaj uvjet se uvodi i za one koji već sad primaju socijalnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijska agencija APA smatra da bi se ova mjera mogla kositi sa zakonima EU-a prema kojima podnositelji zahtjeva za azilom imaju pravo na jednaku socijalnu pomoć kao i ostatak stanovništva.

Smanjivanje sredstava je predviđeno i za obitelji s više djece pri čemu pomoć za prvo dijete ostaje na istoj razini kao i dosad ali se već od drugog djeteta pomoć znatno smanjuje što je, prema prvim reakcijama, u praksi upereno upravo protiv mnogobrojnih useljeničkih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Christian Strache dodao je kako su reforme potrebne zbog "eksplodirajućih troškova“ socijalnog sustava.

Vlada je nakon stupanja na vlast krajem prošle godine najavila ograničenja pri useljavanju i uvođenje mjera koje bi Austriju učinile "manje atraktivnom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo