'ZAŠTITA DOBROG IMENA' / Drenik prijeti tužbom jer ju je slovenski parlament okrivio za propast arbitraže s Hrvatskom

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Odvjetnik kojega je angažirala Drenik izjavio je za Slovensku televiziju da je izvješće povrijedilo njezino pravo na privatnost

6.12.2019.
22:11
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Bivša slovenska diplomatkinja Simona Drenik najavila je u petak da će tužiti slovenski parlament ako ne povuče Izvješće parlamentarnog Povjerenstva za kontrolu tajnih službi u kojoj je navedena kao glavni krivac za propast arbitraže o graničnom prijeporu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Odvjetnik kojega je angažirala Drenik izjavio je za Slovensku televiziju da je izvješće povrijedilo njezino pravo na privatnost. Zato je u ime Drenik zatražio da se već objavljeni javni dio izvješća skine s internetskih stranica Državnog zbora (slovenskog parlamenta) te da se opozove posebna zatvorena sjednica o njegovu tajnom dijelu planirana za sredinu ovog mjeseca.

Ako parlament na to ne pristane, Drenik je spremna protiv njega podignuti tužbu za zaštitu dobrog imena, naveo je odvjetnik.

Dodao je kako je po njihovoj ocjeni parlamentarno Povjerenstvo uključivanjem Drenik u tekst izvješća prekoračilo svoje zakonom definirane ovlasti.

Kako je dodao, to je parlamentarno tijelo zaduženo za nadzor tajnih službi, a ne za raspravu o pojedinim osobama.

Hrvatska se 2015. odlukom Vlade i Sabora koji je tu odluku donio konsenzusom povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješenju graničnog prijepora i prestala surađivati s arbitražnim sudom koji je za to pitanje bio zadužen, nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.

Oni su se suprotno pravilima iz arbitražnog sporazuma dogovarali o strategiji utjecaja na sud, što je Hrvatska ocijenila dokazom da je arbitražni proces kontaminiran i nepovratno kompromitiran postupcima Slovenije te predložila da se spor rješava bilateralno.

O eventualnom povlačenju Izvješća o radu Slovenske obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa, u kojem je kao jedan od aktera koji su izazvali propast arbitraže navedena i Simona Drenik, treba odlučiti predsjednik parlamenta Dejan Židan koji se o tom pitanju konzultira s pravnicima, a sjednica parlamenta na istu temu, sazvana za sredinu prosinca, za sada nije skinuta s dnevnog reda, prenijeli su u petak slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo