Merrick Garland / Državni odvjetnik oglasio se prvi put nakon pretrage Trumpove rezidencije. Zatražili da se odpečati nalog za pretres

Image
Foto: AP

Rekao je i da je "osobno odobrio" odluku da se od FBI-a zatraži nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika Trumpa na Floridi u Mar-a-Lagu

11.8.2022.
21:47
AP
VOYO logo

Državni odvjetnik Merrick Garland dao je izjavu iz Ministarstva pravosuđa u Washingtonu, prenosi CNN. To je prva njegova javna izjava otkako su federalni agenti pretražili dom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu ranije ovog tjedna.

Izjavu je dao nakon višednevne šutnje Ministarstva pravosuđa u vezi s pretragom, što je uobičajena praksa Ministarstva za istrage koje su u tijeku. Rekao je da je Ministarstvo podnijelo zahtjev da se otpečati nalog za pretres i potvrda o vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo pravosuđa upravo je podnijelo zahtjev u južnom okrugu Floride da se otpečati nalog za pretres i potvrda o primitku vlasništva u vezi sa sudski odobrenim pretresom koji je FBI proveo ranije ovog tjedna", rekao je.

Image
FBI izvršio pretres, a on... /

Odvjetnici će danas ispitati Trumpa? On to naziva 'lovom na vještice', istovremeno objavljuje 'kampanju'

Image
FBI izvršio pretres, a on... /

Odvjetnici će danas ispitati Trumpa? On to naziva 'lovom na vještice', istovremeno objavljuje 'kampanju'

Spomenuti prestres je prvi takav u američkoj povijesti, odnosno po prvi put je u sklopu kriminalističke istrage pretražen dom bivšeg predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalog za pretres odobrio je federalni sud", rekao je novinarima državni odvjetnik. "Kopije naloga i potvrde FBI-a o imovini predane su odvjetniku bivšeg predsjednika koji je bio na licu mjesta tijekom pretrage", dodao je.

Dodao je da svi Amerikanci imaju pravo na "jednaku primjenu zakona" i kaže da se veliki dio posla Ministarstva pravosuđa obavlja izvan očiju javnosti - kako bi se zaštitio integritet istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerno pridržavanje vladavine zakona temelj je načela Ministarstva pravosuđa i naše demokracije. Podržavanje vladavine prava znači ravnomjernu primjenu zakona, bez straha ili naklonosti", rekao je.

Rekao je i da je "osobno odobrio" odluku da se od FBI-a zatraži nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika Trumpa na Floridi u Mar-a-Lagu. "Ministarstvo ne prihvaća takvu odluku olako. Gdje je to moguće, standardna je praksa tražiti manje nametljiva sredstva kao alternativu pretrazi i suziti opseg svake pretrage koja se poduzima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se osvrnuo na "neutemeljene napade na agente i tužitelje Ministarstva pravosuđa", i pokušaj upada u ured FBI-a u Cincinnatiju.

"Neću šutke stajati sa strane kada je njihov integritet nepravedno napadnut. Muškarci i žene iz FBI-a i Ministarstva pravosuđa predani su, domoljubni javni službenici. Svaki dan štite američki narod od nasilnog zločina, terorizma i drugih prijetnji njihovim sigurnost dok sigurno čuvaju naša građanska prava. Oni to rade uz veliku osobnu žrtvu i rizik. Čast mi je raditi s njima," rekao je Garland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo