konzervativna struja / Državni tajnik Svete Stolice: 'Ozakonjenje gej brakova poraz je za čovječanstvo'

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin izjavio je kako je ozakonjenje istospolnih brakova u Irskoj 'porez za čovječanstvo'

27.5.2015.
10:56
AP
VOYO logo

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin nije krio nazadovoljstvo ishodom irskog referenduma o braku. Štoviše, ozakonjenje istospolnih brakova u Irskoj nazvao je 'porazom za čovječanstvo'.

Image
IRSKA REKLA 'DA' GAY BRAKU /

Dublinski nadbiskup: 'Ovo je društvena revolucija, Crkva se mora vratiti u stvarnost'

Istaknuo je kako je osobno jako tužan jer je čak 62 posto glasača u katoličkoj zemlji glasovalo 'protiv nauka Crkve'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno su ga razljutile izjave dublinskog nadbiskupa Diarmuida Martina, koji je dan nakon referenduma izjavio kako je 'Crkva izgubila dodir sa stvarnošću te da se treba vratiti u realnost'.

"Mi, Crkva, moramo zastati i provjeriti što se događa u stvarnosti. Ne smijemo zapasti u stanje negiranja", rekao je Martin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ne govorimo samo o porazu katoličkih principa, nego o porazu za čovječanstvo", naglasio je.

Podsjetimo, Republika Irska na povijesnom je referendumu sa 62 posto glasova odobrila izmjenu ustavne definicije braka i izjednačila istospolne brakove s heteroseksualnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome koliko je Ircima bilo značajno to pitanje svjedoči i odaziv na referendum, koji je bio iznad 60 posto, veći nego i na jednom referendumu u posljednja dva desetljeća, čemu je pripomogla i činjenica da su se mnogi irski državljani iz svijeta nakratko vratili u domovinu samo kako bi glasovali.

Od 43 izborne jedinice, referendum je "prošao" u 42, a protiv je glasovala jedino pretežito ruralna izborna jedinica Roscommon-South Leitrim u središtu zemlje, odbacivši istospolne brakove s 51,42 posto. Najviše glasova "za" zabilježeno je u istočnom Dublinu - 75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Irska postala 19. zemlja u svijetu, 14. u Europi koja priznaje istospolni brak, ali prva koja to nije učinila kroz parlamentarnu proceduru, već plebiscitom.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo