Predsjednik svih ovlasti / Državni udar na venezuelanski način: predsjednik sada kontrolira sve grane vlasti

Image
Foto: AP Images

Venezuelanski Vrhovni sud preuzeo je u noći na četvrtak zakonodavne ovlasti parlamenta u kojem oporba ima većinu, a prije toga je zastupnicima ukinuo imunitet.

31.3.2017.
18:15
AP Images
VOYO logo

WASHINGTON/BOGOTA - Glavni tajnik Organizacije američkih država Luis Almagro zatražio je u petak 31. ožujka od Stalnog vijeća te organizacije da održi hitan sastanak posvećen krizi u Venezueli, gdje je Vrhovni sud preuzeo zakonodavne ovlasti parlamenta izvršivši tako ono što su oporba i neke zemlje nazvale državnim udarom.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Venezuelanska oporba povukla se iz pregovora s vladom 

Almagro, koji je u četvrtak osudio "samo-nametnuti državni udar" u Venezueli, ističe da sastanak traži kako bi "zajedno razmotrili situaciju i donijeli primjerene odluke", u skladu s propisima te organizacije koja okuplja tridesetak država američkog kontinenta, uključujući SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venezuelanski Vrhovni sud preuzeo je u noći na četvrtak zakonodavne ovlasti parlamenta u kojem oporba ima većinu, a prije toga je zastupnicima ukinuo imunitet.

Kolumbija je u petak odlučila pozvati na konzultacije svojeg veleposlanika iz Venezuele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučerašnja odluka Vrhovnog suda prešla je granicu kao nikad do sada", kazala je ministrica vanjskih poslova Maria Angela Holguin.

Kolumbijska vlada objavila je u četvrtak da ne prihvaća odluku Vrhovnog suda Venezuele i izrazila veliku zabrinutost zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peru i Čile također su povukli svoje veleposlanike iz Venezuele.

Venezuelanski socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, kontrolira sada sve grane vlasti: izvršnu, zakonodavnu, pravosuđe i vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo