sastanak 12. lipnja / Dugoiščekivani sastanak ipak bi se mogao održati: Kim Jong-un poručio da se želi sastati s Trumpom

Image
Foto: AP Images

Kim Jong-un i Moon Jae-ina sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenijele su ranije agencije ističući da je riječ o drugom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje u mjesec dana

27.5.2018.
8:20
AP Images
VOYO logo

Čelnici dviju Koreja na iznenadnu sastanku u subotu dogovorili su se da će 1. lipnja održati razgovore na visokoj razini, a sjevernokorejski vođa izrazio je čvrstu želju da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je novinska agencija KCNA.

Kim Jong-un i Moon Jae-ina sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenijele su ranije agencije ističući da je riječ o drugom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje u mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim Jong-un izrazio je "čvrstu želju" da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je sjevernokorejska agencija na koju se poziva Reuters.

>> Trump: 'Vode se produktivni razgovori o održavanju sastanka s Kim Jong Unom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica čelnika održala su iscrpne razgovore i suglasila se da će razgovore na visokoj razini o pitanjima dviju nacija održati 1. lipnja, javlja KCNA.

Nadalje, Kim i Moon "dijele stajalište" da obje strane trebaju uložiti napore da primjene deklaraciju iz Panmunjoma što je prije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom deklaracijom potpisanom 27. travnja dvojica čelnika dogovorila su se o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka, obećala smanjiti vojne potencijala u fazama, prekinuti neprijateljsko djelovanje te utvrđene granice pretvoriti u zonu mira i pčočeti multilateralne razgovore s drugim zemljama poput SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao sastanak na vrhu, zakazan za 12. lipnja, ali je kasnije dao naslutiti da bi se ipak mogao održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Čelnici Sjeverne i Južne Koreje iznenada se sastali u demilitariziranoj zoni

Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured i najavio da će rezultate razgovora Moon  objaviti u nedjelju ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se čini, dan poslije predomislio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je S.Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su pripreme summita u Singapuru išle svojim tijekom, Trump je iznenada otkazao sastanak s Kimom zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva Pyongyanga prema SAD-u. 

Sjeverna Koreja je nekoliko dana prije zamrznula pregovore s južnim susjedom i sama zaprijetila otkazivanjem summita zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razljutila ju je i izjava američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je S. Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekaoda bi S. Koreja mogla završiti kao Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo