Hitno odobrenje za invaziju / Duma odobrila Putinu slanje vojske u Ukrajinu. Na njemu je sad da odluči koliko vojnika i na koliko vremena

Image
Foto: AP

U NATO-u uvjereni: 'Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati totalni napad. Potvrđeno i da je ruska vojska već ušla u odmetnute ukrajinske regije

22.2.2022.
17:53
AP
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je od gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio odobrenje za slanje vojske izvan granica Rusije, a parlament mu je to izglasao u manje od sat vremena.

Kako navodi Der Spiegel, Vijeće Federacije jednoglasno je u utorak navečer glasovalo za nalog predsjednika Vladimira Putina. Šef Kremlja određuje broj vojnika i trajanje stacioniranja "u inozemstvu", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je sinoć slanje vojnika na istok Ukrajine, kasnije tijekom današnjeg dana ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da "još neće slati vojne snage", ali sada čini se, Rusija ipak spremno ide prema vojnoj intervenciji na Ukrajinu.

Image
U trenutku kad kriza ključa /

Hrvatska šalje cyber-ratnike u pomoć Ukrajini, vojni izvor iz Litve. Aktivira li EU to obrambeno oružje po prvi put?

Image
U trenutku kad kriza ključa /

Hrvatska šalje cyber-ratnike u pomoć Ukrajini, vojni izvor iz Litve. Aktivira li EU to obrambeno oružje po prvi put?

Sada ima Putin ima i službeno zeleno svjetlo za raspoređivanje trupa u susjednoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sjednice Doma, Nikolaj Pankov je pročitao Putinov zahtjev za slanjem vojske. Ukrajinsko vodstvo krenulo je "putem nasilja i krvoprolića", rekao je Pankov.

U svom opravdanju za vojnu invaziju naveli su da "Rusija nema drugog izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče stanovništva u odcijepljenim ukrajinskim pokrajinama Lugansk i Donjeck, koje Rusija priznaje, ljudi u Donbasu moraju biti zaštićeni. Rusija će štititi teritorijalni integritet dviju pokrajina i braniti ih od agresije izvana", naveli su u domu.

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Scholz danas je stopirao projekt Sjevernog toka 2 koji je praktički gotov i njime bi ruski plin direktno išao za Njemačku. Čekala se samo uporabna dozvola, no Nijemci su u okviru sankcije Rusiji za invaziju na istočnoukrajinske pokrajine, rekli otvoreno 'Ne' ruskom plinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah je reagirao i Dimitrij Medved, nekadašnji premijer Rusije koji je rekao poželio dobrodošlicu Europi koja će sada 1000 kubika ruskog plina plaćati 2000 eura. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija nije ni stala s planovima za veliku invaziju Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati totalni napad", rekao je Stoltenberg. Na pitanje je li ruska vojska već ušla u Donbas , Stoltenberg je odgovorio: "Da. Ono što sad vidimo su manevri ruske vojske koja ulazi u Donbas":  

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo