Preporuke su opće mjere zaštite / Dužnosnica WHO-a potvrdila: u Srbiji nema zaraženih virusom Zika

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Dužnosnica WHO je za RTS rekla da je bilo blagih simptoma kod nekoliko putnika i inozemnih turista koji su dolazili iz zemalja Srednje i Južne Amerike, ali bez komplikacija

28.1.2016.
11:52
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U Srbiji nema zabilježenih slučajeva virusa Zika koji prenose komarci, izjavila je danas ravnateljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Miljana Grbić, nakon što je taj virus dosad potvrđen u dvjema europskim zemljama - Portugalu i Danskoj.

Dužnosnica WHO je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je bilo blagih simptoma kod nekoliko putnika i inozemnih turista koji su dolazili iz zemalja Srednje i Južne Amerike, ali bez komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su slučajevi poput onih zabilježenih u mnogim europskim zemljama - od Finske, Norveške, Danske, Nizozemske, Njemačke, Danske, Portugala. Međutim, simptomi su bili blagi i nije bilo nikakvih komplikacija", rekla je Grbić, objašnjavajući da je najčešće je riječ o glavobolji, osipu na koži i crvenilu oko očiju.

Voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije istaknula je činjenicu da protiv virusa Zika ne postoje ni lijek niti cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporuke su opće mjere zaštite - pokrivanje otkrivenih dijelova tijela, nošenje dugih rukava i nogavica, izbjegavanje izlaganja ugrizima komaraca, uz zaštitu prostorija mrežicama, te uništavanje legla komaraca", objasnila je Grbić, naglašavajući kako je za bolju kontrolu virusa nužno ubrzati dijagnostiku kako bi se čim prije otkrila nazočnost virusa.

Grbić je rekla da se u svijetu povećava broj novozaraženih virusom Zika, ali da broj oboljelih još nije jako velik, jer oko 20 posto oboljelih ima "blage simptome, koji prolaze za dva do sedam dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus Zika, koji prenose komarci, poslije prvih slučajeva u Južnoj i Sjevernoj Americi, potvrđen je i u Portugalu i Danskoj, a dosad se njime u 23 države zarazilo nekoliko tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo