SLUČAJ IZ NJEMAČKE / Dvije ginekologinje osuđene zbog 'reklamiranja' pobačaja: Spremne su ići do Ustavnog suda

Image
Foto: Thinkstockphotos

Nedavna reforma trebala je liberalizirati objavljivanje informacija o prekidu trudnoće

14.6.2019.
19:45
Thinkstockphotos
VOYO logo

Berlinski sud u petak je osudio dvije ginekologinje na novčanu kaznu zato što su "reklamirale" pobačaj na svojim mrežnim stranicama, unatoč nedavnoj reformi koja je trebala liberalizirati objavljivanje informacija o namjernom prekidu trudnoće.

"Liječnice nisu samo navele da obavljaju pobačaj nego i kako ga izvode", piše u priopćenju prekršajnog suda koji je Bettinu Gaber i Verenu Weyer osudio na novčanu kaznu od 2000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Christine Mathiak rekla je da liječnici imaju pravo navesti da čine pobačaj, ali ne i opisivati okolnosti u kojima se izvodi, u ovom slučaju da se zahvat može izvesti "lijekovima i bez anestezije" i u "sigurnim okolnostima".

Informacija o pobačaju uređena je u Njemačkoj, gdje Crkve još imaju važnu društveno-političku ulogu, člankom 219 Zakona o kaznenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformom iz veljače ublažena je zabrana "reklamiranja" pa je ginekolozima dopušteno navesti izvodi li ordinacija pobačaje jer se dotad to smatralo nezakonitom promidžbom kažnjivom dvije godine zatvora.

Dvije osuđene ginekologinje namjeravaju osporiti odluku i spremne su ići do Ustavnog suda jer drže da se sudska odluka kosi s profesionalnom te slobodom izražavanja i informiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo