plan o razoružanju / Dvije Koreje i UNC održali prve pregovore o demilitarizaciji granice

Image
Foto: AP

Kao početni korak, dvije Koreje trebale bi povući 11 stražarskih postaja unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacijske linije do kraja godine

16.10.2018.
8:24
AP
VOYO logo

Sjeverna Koreja, Južna Koreja i Zapovjedništvo snaga UN-a (UNC) održali su u utorak svoje prve trostrane pregovore o demilitarizaciji granice dok dvije Koreje nastoje ostvariti mir, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. 

Dvije Koreje složile su se za vrijeme prošlomjesečnog summita u Pjongjangu da formiraju tripartitne konzultacije s UNC-om, koji se preklapa s američkim snagama u Južnoj Koreji i nadgleda događaje u demilitariziranoj zoni (DMZ) kako bi se omogućio njihov plan o razoružanju jedne od najutvrđenijih granica na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor uključuje zaustavljanje vojnih vježbi, zabranu letenja pored granice i postupno uklanjanje mina i stražarskih mjesta u demilitariziranoj zoni.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u selu Panmunjomu a vode ga visoki vojni dužnosnici sa svake strane, navodi ministarstvo u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao početni korak, dvije Koreje trebale bi povući 11 stražarskih postaja unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacijske linije do kraja ove godine.

Počet će razminiravanje u nekoliko malih područja te izgradnja ceste kako bi se olakšao pilot projekt predviđen za travanj, da se iskopaju ostaci tijela vojnika nestalih u Korejskome ratu 1950-53.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje će strane također povući svo teško naoružanje iz područja zajedničke sigurnosti (JSA) u Panmunjomu, smanjiti osoblje ondje smješteno na 35 sa svake strane u skladu s vojnim sporazumom te izmijeniti informacije o svojoj opremi za nadgledanje.

Domaćim i stranim turistima bit će dopušteno da slobodno dođu i idu unutar JSA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te mjere, koje bi se realizirale tijekom razdoblja od mjesec dana, pretvorit će granicu u 'mjesto mira i pomirenja', reklo je ministarstvo.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo