migrantska kriza / Dvostruko više nego lani: Obama najavio da će 50 zemalja primiti 360.000 izbjeglica ove godine

Image
Foto: AP

Više od polovice izbjeglica na planeti živi u osam zemalja: Libanonu, Jordanu, Turskoj, Iranu, Keniji, Etiopiji, Pakistanu i Ugandi, a bogate zemlje primile su ih tek 14 posto

21.9.2016.
7:51
AP
VOYO logo

Pedeset zemalja obećalo je primiti 360.000 izbjeglica ove godine, dvostruko više nego lani, najavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama otvarajući mini summit o izbjeglicama u sjedištu Ujedinjenih naroda. 

Bijela kuća je, osim toga, najavila da će te zemlje izdvojiti 4,5 milijarda dolara više u odnosu na 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući summit organiziran na rubu Opće skupštine UN-a na poticaj Sjedinjenih Država, Obama je posebno pozdravio ulogu Njemačke i Kanade u suočavanju s migrantskom krizom koju je izazvao već pet godina dugi rat u Siriji.

"Zajedno, naše će zemlje udvostručiti broj izbjeglica koje ćemo primiti te će on ove godine dosegnuti 360.000", izjavio je Obama ne navodeći koliko će pojedinačno svaka država primiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbjeglice, kojih su većina žene i djeca, bježe od rata i terorizma. Oni su žrtve", rekao je Obama.

Istaknuo je da odbacivanje nekih od njih zato što su muslimani "samo jača terorističku propagandu", čime je kritizirao predsjedničku kampanju republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije u govoru na tribini UN-a Obama je pozvao bogate zemlje da se više angažiraju "čak i onda kada je to teško s političkog stajališta".

Sjedinjene Države primile su 10.000 sirijskih izbjeglica u protekloj proračunskoj godini. Borci za ljudska prava smatraju da je taj broj premalen i zamjeraju prvoj svjetskoj sili nedovoljan angažman u rješavanju migrantske krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za proračunsku godinu 2016/2017., Washington se obvezao primiti ukupno 110.000 izbjeglica, no nije naveo koliko će od toga broja biti Sirijci. 

Više od polovice izbjeglica na planeti živi u osam zemalja: Libanonu, Jordanu, Turskoj, Iranu, Keniji, Etiopiji, Pakistanu i Ugandi, a bogate zemlje primile su ih tek 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo