PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH / Džaferović o referendumima u Ukrajini: 'BiH ih nikad neće priznati, održavaju se u uvjetima vojne okupacije'

Image
Foto: Profimedia

Milorad Dodik ranije je iskazao potporu referendumima koje su proruski separatisti organizirali u Ukrajini

28.9.2022.
15:55
Profimedia
VOYO logo

Bosne i Hercegovine ne priznaje niti će prihvatiti rezultate separatističkih referenduma koje provedenih u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, potvrdio je u srijedu predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravnu utemeljenost, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorija suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uvjetima vojne okupacije", stoji u posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Džaferovićeva ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nova eskalacija' /

Stoltenberg osudio plan proruskih separatista: 'Besramno kršenje međunarodnog prava'

Image
'nova eskalacija' /

Stoltenberg osudio plan proruskih separatista: 'Besramno kršenje međunarodnog prava'

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naveo je kako, sukladno ranije usvojenim stajalištima o ratu u Ukrajini, BiH dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje te će ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Opće skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je pak iskazao potporu referendumima koje su proruski separatisti organizirali u Ukrajini s nakanom da pokušaju dati pravne temelje za rusku aneksiju tih teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni", izjavio je Dodik uoči provedbe referenduma. Kazao je to neposredno nakon što se vratio u BiH iz Moskve, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tamo iskazao potporu njegovoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo