Ratni zločin / Egipatske sigurnosne snage počinile masovna zlostavljanja civila u Sinaju

Image
Foto: KHALED ELFIQI/EPA
Image
Foto: KHALED ELFIQI/EPA

U izvješću se također navodi 14 slučajeva izvansudskih ubojstava pritvorenika

28.5.2019.
9:24
KHALED ELFIQI/EPA
VOYO logo

Egipatske sigurnosne snage počinile su masovna zlostavljanja civila na pobunjenom sjeveru Sinajskog poluotoka, od kojih se neka mogu smatrati ratnim zločinima, poručili su utorak iz organizacije Human Rights Watch (HRW), pozvavši ostale nacije da obustave vojnu pomoć.

Egipatske kopnene i zračne snage godinama se bore protiv islamističkih pobunjenika na Sinaju u sukobu potaknutom općim stanjem na Bliskom istoku i dugotrajnim državnim zanemarivanjem i ugnjetavanjem siromašnih i izoliranih regija, kaže HRW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću te organizacije sigurnosne snage se optužuje za proizvoljna uhićenja, uključivo i djece, za nestanke, mučenja, izvansudska uhićenja, kolektivne kazne i prisilno iseljavanje.

Egipatska vlada nije reagirala

Iako Egipatska vlada nije za sada reagirala, u prošlosti su za optužbe za kršenje ljudskih prava rekli kako su za obuzdavanje Islamske države i drugih džihadista na teritoriju Egipta bile potrebne oštre sigurnosne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz organizacije Human Rights Watch, koja ima sjedište u New Yorku, rekli su kako se njihovo izvješće od 134 stranice temelji na istraživanju provedenom od 2016. do 2018., intervjuima s 54 stanovnika sjevernog Sinaja i bivšim dužnosnicima vlade i vojske, te službenim izjavama i satelitskim snimkama.

Promatrači su zabilježili 50 proizvoljnih uhićenja stanovnika, uključujući 39 slučajeva u kojima su pritvorenici držani u izolaciji i na tajnim lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14 slučajeva izvansudskih ubojstava pritvorenika

Neki od njih umrli su u pritvoru zbog zlostavljanja i nedostatka medicinske njege, tvrde iz HRW-a, citirajući bivše pritvorenike.

U izvješću se također navodi 14 slučajeva izvansudskih ubojstava pritvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik vojske i egipatske državne službe za informiranje rekao je kako neće odgovoriti na optužbe prije nego što vide izvješće.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova također zasad nije imao komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob na Sinaju eskalirao je nakon što je vojska 2013. godine s vlasti svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika organizacije Muslimansko bratstvo.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike