pedesetak aktivista / Eko aktivisti započeli neuobičajeni prosvjed u Beogradu: Kampiraju ispred Vučićeva ureda

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Skup pedesetak aktivista, koji sljedećih dana namjeravaju kampirati ispred Vučićeva ureda, nastavak je višemjesečnih prosvjeda

11.2.2022.
17:19
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Ekološki aktivisti započeli su neuobičajeni prosvjed u improviziranom kampu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zahtijevajući zabranu istraživanja i rudarenja litija i bora na teritoriju cijele zemlje, no poslije prve noći s četvrtka na petka provedene u šatorima Vučić ih je ignorirao.

Na pitanje je li ih predsjednik možda posjetio jutros dolazeći na posao, aktivisti su poručili da u kamp može doći "samo ako sa sobom donosi potvrdu da je usvojen zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampu je pedesetak aktivista iz više udruga Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) iz cijele Srbije koji, u ime tog saveza i pokreta Ekološki ustanak, zahtijevaju trajnu zabranu svih istraživanja i rudarenja litija i bora na teritoriju zemlje.

Image
SITUACIJA U SRBIJI /

Nakon 10 godina Vučić bi mogao izgubiti izbore, a oporba na krilima ekoloških prosvjeda želi pobjedu

Vlastima je, kako su istaknuli, ponuđena i druga mogućnost - da izmijene Zakon o rudarstvu iz kojeg bi trebalo izbaciti članke po kojima su "litij i bor ocijenjeni kao javni interes", jer bi na taj način bila spriječena i eksproprijacija zemljišta za koje se pretpostavlja da sadrži rudu jadarit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok ne bude tako, kažu aktivisti, rudarske kompanije su u prilici ucijeniti vlasnike zemlje da njima prodaju svoja imanja jer će ih, u suprotnome, kroz sustav eksproprijacije država kupiti za mnogo manje novca od realne cijene.

Skup pedesetak aktivista, koji sljedećih dana namjeravaju kampirati ispred Vučićeva ureda, nastavak je višemjesečnih prosvjeda i blokada kojima su vlasti primorane na djelomične ustupke u pogledu dozvola za istraživanja litija te odluku vlade da povuče sve upravne akte dane rudarskoj kompaniji "Rio Tinto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, međutim, nije uvjerilo aktiviste da je vlast zaista "stavila točku" na istraživanja i moguću eksploataciju litija i bora, kako je to rekla premijerka Ana Brnabić. 

Australsko-britanska korporacija "Rio Tinto" najavila je spremnost uložiti 2,4 milijarde dolara u projekte rudarenja u Srbiji, tvrdeći da će poštivati sve ekološke standarde, ali je u Srbiji stvoren ekološki front koji se sve glasnije i odlučnije protivi tom projektu i općenito istraživanju i rudarenju litija i bora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ekološkog ustanka proistekla je i politička koalicija MORAMO, koja je najavila sudjelovanje na izvanrednim parlamentarnim izborima u travnju.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo