rusija najavila sankcije / Ekonomist ima rješenje kako se Europa može osloboditi ruskog plina, tvrdi: 'Putinovi aduti u rukavu su limitirani'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kotarski tvrdi kako je sada ključno pitanje kojom dinamikom će se skidati od svoje ovisnosti o ruskom plinu i nafti

9.3.2022.
11:45
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Rusija je najavila oštar odgovor na zapadne sankcije. Ruski direktor odjela za gospodarsku suradnju ministarstva vanjskih poslova Dmitrij Biričevski najavio je kako se Rusija uvesti smanjenje upotrebe dolara kako u domaćim međunarodnim pričuvama tako i u vanjskim obračunima, pomak pozornosti na tržištu kapitala koja su alternativa zapadnim, pružanje sigurnih kanala za prijenos financijskih informacija i uspostavljanje izravnih međubankovnih korespondentskih odnosa s glavnim trgovinskim partnerima.

"Suočena s pritiskom sankcija, Rusija ulaže značajne napore u potporu gospodarstvu", rekao je Biričevski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ekonomist i politolog Kristijan Kotarski vjeruje kako ruske sankcije neće puno naštetiti Zapadu.

''Pritisak koji Putin može pretrpiti pod sredstvom zapadnih sankcija na embargo uvoza energije iz Rusije, prirodnog plina i nafte, je toliko jača kazna za Rusiju nego bilo što što Putin može trenutačno osmisliti kao kontrasankcije'', rekao nam je Kotarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je već otišao u tom smjeru, Biden je jučer uveo trenutnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata. Kotarski tvrdi kako je sada ključno pitanje što će napraviti Europska unija i kojom dinamikom će se skidati od svoje ovisnosti o ruskom plinu i nafti.

Image
ima drugačije planove /

CIA tvrdi da je Putin ljut i frustriran: 'On će udvostručiti svoj ulog u ovom ratu, bez obzira na civilne žrtve'

Image
ima drugačije planove /

CIA tvrdi da je Putin ljut i frustriran: 'On će udvostručiti svoj ulog u ovom ratu, bez obzira na civilne žrtve'

No dovoljno je samo pogledati kombinirani BDP svih država koje su podržale sankcije. Kotarski napominje kako je njihov BDP minimalno 50 puta puta veći od ruskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je izrazito asimetrična situacija. Rusija je puno više ovisna o tim ekonomijama, nego što su ekonomije Zapada ovisne o Rusiji. Naravno da ideja o embargu na uvoz ruskog plina i nafte boli, ja zastupam ideju da se gradualno, svaka 4 mjeseca za jednu trećinu smanji uvoz. Ako želimo sačuvati vlastitu sigurnost i zapravo ispuhati Putinov ratni stroj, mi nemamo alternative nego da kroz određenu dinamiku, recimo svaka četiri mjeseca za 1/3 smanjimo uvoz ruske energije'', prelaže politolog.

''To će njih zaboljeti deset puta više nego što bi nas zaboljelo to što će manje izvoziti nekih roba na svjetsko tržište. Na kraju dana i njima treba tržište i njima trebaju dolari'', dodaje Kotarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je manja kupovna moć zemalja koje nisu osudile rusku invaziju u Ukrajinu, nego što je kupovna moć EU, Velike Britanije i SAD-a. Putin je već ranijih godina smanjivao svoju ovisnost o dolaru, pojašnjava Kotarski, no i da se ''Rusi postave na trepavice, dolar će ostati ključna svjetska valuta''.

''SAD ima nešto što je još bolnije od ovih sankcija i ako se Putin ne primiri, mislim da bi stvari mogle ići u tom smjeru. Govorim o sekundarnim sankcijama, kada bi se sankcionirali svi subjekti koji žele poslovati s originalno sankcioniranima. Primjerice, kada bi neka ciparska banka htjela poslovati s ruskom tvrtkom koja je pod ovakvim sankcijama, automatski bi i ciparska banka bila stavljena na američku listu sankcioniranih'', pojasnio je Kotarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotarski naglašava kako je ova ruska najava sankcija zapravo samo Putinova poruka ruskoj javnosti, jer ju se želi održati kohezivnom i zadržati podršku za ratne napore.

''Zato on mora reći da će uvesti neke sankcije, ali njegovi aduti u rukavima su jako limitirani. Putin računa na aktivnu podršku Kine, no ni Kina neće ići grlom u jagode i nekritički podržati Rusiju zato što je Kina puno više ovisna o zapadnim tržištima, nego je to slučaj s Rusijom'', zaključio je politolog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo