ured europskog javnog tužitelja / EKSKLUZIVNO RTL prvi u uredu gdje se pišu optužnice za Žalac i Tolušića! Vodi ga rumunjska željezna dama

'Da budem iskrena, kriminala ima u svakoj državi članici', kaže glavna tužiteljica

6.10.2022.
19:29
VOYO logo

Vodi ga rumunjska željezna dama, od njih strepe i kriminalci i poduzetnici, koji barataju europskim novcem. Oni su Ured europskog javnog tužitelja, sa sjedištem u Luksemburgu. Jedan od prvih slučajeva bio im je onaj Gabrijele Žalac za koji naš Uskok nije pronašao dokaze pa su je uhitili oni .

RTL je prva hrvatska ekipa koja ih je snimila na jednom sastanku kojeg održavaju svaka dva tjedna, srijedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 22-oje tužitelja je i Slovenac Jaka Brezigar. Njegova zemlja se Uredu europskog javnog tužitelja priključila krajem prošle godine.

"Postigli smo neke nevjerojatne rezultate u Hrvatskoj. Delegirani tužitelji koji tamo rade su odlični", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno su neovisno tijelo koje istražuje kriminal u raznim zemljama, počinjen na štetu Europske unije. Na jednom od stalnih vijeća raspravljalo se i o slučaju Tolušić i Žalac, kao i o drugima koji su bili na meti istražitelja.

Image
Radno ljeto za europske tužitelje /

Ministrica Vučković za RTL.hr rekla koliko se puta srela s Tolušićem od odlaska. Ali, na neka pitanja – ništa

Image
Radno ljeto za europske tužitelje /

Ministrica Vučković za RTL.hr rekla koliko se puta srela s Tolušićem od odlaska. Ali, na neka pitanja – ništa

"Danas ćemo se na ovom stalnom vijeću baviti sa šest slučajeva koji dolaze iz različitih država članica - iz Češke Republike, Bugarske, Slovačke, Portugala i Njemačke", otvorio je sjednicu Dimitrios Zimianitis, europski tužitelj iz Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Hrvatska ovdje veoma dobro kotira potvrđuje nam i španjolska tužiteljica koja nadgleda upravo hrvatske predmete.

"Hrvatski delegirani tužitelji rade vrlo učinkovit i dobar posao. Istražuju veoma složene slučajeve u kratkom vremenu", ističe Concepción Sabadell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na čelu svega je Laura Kövesi, glavna tužiteljica.

U Rumunjskoj je bila strah i trepet. I sa samo 33 godine - glavna tužiteljica. Optužila je na tisuće ljudi: lokalne moćnike, ministre, bivšeg premijera…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je li zadovoljna s hrvatskim rezultatima, kaže: "Jesam jako jer imamo Tamaru Laptoš. Imamo odlične tužitelje koji su profesionalni, hrabri i aktivni. Istovremeno, zadovoljna sam s nacionalnim vlastima. Moram zahvaliti ministru pravosuđa i državnim odvjetnicima jer su nam stavili na raspolaganje sve što nam je potrebno i stvorili uvjete za vrlo učinkovit rad".

Njezinom uredu za sad su pristupile 22 zemlje, s pet se još pregovara. Švedska bi mogla uskoro, a počela je suradnja i s Mađarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče najgore, ali i najbolje zemlje prema rezultatima kriminala govori: "Komplicirano je istaknuti dobre i loše zemlje članice. Dobra stvar kod Ureda europskog javnog tužitelja jest da imamo jedinstveni pristup, specijalne urede u svim zemljama članicama i u svima radimo na isti način. Da budem iskrena, kriminala ima u svakoj državi članici".

Žena koja je u Rumunjskoj srušila političku elitu bila je i profesionalna košarkašica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako ne žali jer je izabrala pravo umjesto košarke.

"Ne žalim ni za čim, no bilo je to dobro iskustvo za mene jer sam naučila mnogo. Mislim da se to pokazalo korisnim iskustvom za mene jer je dobro naučiti kako pobijediti i kako izgubiti. Dobro je znati i kako se osloniti na druge kolege kada je to potrebno, jer to je upravo ono što radimo u našem poslu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je krenulo s europskim tužiteljima, u Remetincu će gužva biti sve veća i veća!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo