TENZIJE RASTU / Eksplodirao naftovod u Luhansku, Macron najavio telefonski poziv Moskvi, a Putin naredio podizanje izbjegličkih kampova

Image
Foto: AP IMAGES

Europska diplomacija misli da je još moguće Putina odvratiti od napada na Ukrajinu. Tijekom vikenda najavljena velika vojna vježba 'Grom' u kojem će Rusija simulirati nuklearni napad

19.2.2022.
8:24
AP IMAGES
VOYO logo

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku da će napasti Ukrajinu, a paralelno je ruski predsjednik Vladimir Putin za danas je najavio veliku vojnu vježbu "Grom", koja se inače održava svake godine u ljeto. Na njoj će simulirati nuklearni napad. Vježbi će prisustvovati i bjeloruski predsjednik Lukašenko. 

SAD je optužio Rusiju za gomilanje između 169 tisuća i 190 tisuća vojnika kraj  Ukrajine te su američki mediji prenijeli najnovije satelitske snimke na kojima se vidi gomilanje vojske i koje su nastale od 14. do 18. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je naredio da se podignu izbjeglički kampovi uz granicu s Ukrajinom te isplatu 10.000 rubalja svakoj osobi koja se evakuira. Proruski separatisti na istoku objavili su jučer da planiraju evakuirati stanovnike dviju odcijepljenih regija u Rusiju. 

Ruski mediji javljaju da je eksplodirao naftovod u Luhansku, kao i da je u Donjecku došlo do eksplozije nedaleko od zgrade vlade samoproglašene Narodne republike Donjeck (DNR). Šef policije DNR-a tvrdi da je eksplodirao njegov automobil. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarat će u nedjelju telefonom s  Putinom, a u subotu s ukrajinskim Volodimirom Zelenskim kako bi se "spriječilo najgore" u Ukrajini, priopćila je u petak Elizejska palača.

Treba "sve pokušati, sve učiniti kako se ne bi dogodilo najgore", ističe Elizejska palača, spominjući "opasnost ruske invazije ukrajinskog teritorija pod kontrolom vlade" u Kijevu, a ne samo proruskih separatističkih područja na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP IMAGES
Image
Foto: AP IMAGES

(AP IMAGES, Ljudi izlaze iz autobusa nakon što su evakuirani iz Donjecka, koji je pod kontrolom proruskim militanata u Ukrajini) 

"Mislimo da je još moguće odvratiti predsjednika Putina od napada na Ukrajinu", rekao je savjetnik Emmanuela Macrona nakon telefonskog razgovora predsjednika država i vlada glavnih zapadnih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru su sudjelovali američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau, Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije), Charles Michel (predsjednik Vijeća EU), talijanski premijer Mario Draghi, Jens Stoltenberg (glavni tajnik NATO-a), njemački kancelar Olaf Scholz, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski Klaus Johannis, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Treba sve pokušati kako bi se spriječio sukob koji bi donio destabilizaciju za sigurnost na europskom kontinentu, za Rusiju, za europske partnere i doveo nas u drukčiji geostrateški položaj ako se Rusija odvaži napasti Ukrajinu", dometnula je Elizejska palača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad ne vidi "povlačenje ruskih snaga" stacioniranih na granici s Ukrajinom, protivno tvrdnjama koje Rusija iznosi zadnjih dana, napominje ured francuskog predsjednika. Posjet predsjednika Putina Bjelorusiji, gdje se nastavljaju zajedničke vojne vježbe, najavljen u subotu, "više je znak eskalacije, nego deeskalacije", dodaju.

Kao i Velika Britanija, i Francuska smatra da računalni napadi dolaze iz Rusije. Iako je američki predsjednik Biden iznio uvjerenje da će Putin napasti, dok se to ne dogodi, dodao je da je "diplomacija je moguća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki su mediji u petak kasno navečer objavili i novu kolekciju satelitskih snimki iz Rusije i Bjelorusije za koje tvrde da dokazuju da se ruske trupe nisu povukle nego da se i dodatno gomilaju. Snimke su zabilježene od 14. do 18. veljače.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo