hitne službe na terenu / Eksplozija u tvornici u Sloveniji! 20-ak ozlijeđenih, ima i nestalih. 'Šanse da su preživjeli su male'

Image
Foto: Facebook/screenshot

Građani su zabrinuti zbog zagađenja zraka jer je riječ o kemijskom postrojenju

12.5.2022.
9:51
Facebook/screenshot
VOYO logo

Oko 8.35 sati odjeknula je eksplozija u kemijskoj tvornici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji. Prema posljednjim podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, ozlijeđeno je više od 20 osoba, a među njima petero teško. Dvije su životno ugrožene.

Na terenu su i dalje vatrogasci i spasilačke službe jer se četiri ili pet osoba, prema izjavi direktora tvrtke Srečka Štefaniča, vode kao nestale. Oni su ostali u opožarenoj tvornici, a iako je požar ugašen, zbog visokih temperatura vatrogasci im još ne mogu pristupiti. Šanse da prežive su, kazao je, male.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o djelatnicima druge tvrtke koji su ujutro u Melamin dopremili cisternu s kemijskim materijalom za proizvodnju.

Zgrada tvornice teško je oštećena, a u tijeku je hlađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Radio Sloveniju rekao Leon Behin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Kočevje, situacija je trenutno pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar smo obuzdali. Trenutno se traga za ljudima, dvije osobe se vode kao nestale. Aktivirali smo mobilni laboratorij za mjerenje zagađenosti zraka i vode. Nema štete po okoliš. Još uvijek ima crnog dima i smrdi. Svi stanovnici koji ne trebaju nužno biti vani, neka ostanu u zatvorenom," rekao je Behin.

Potraga za nestalima je teška

Što se tiče točnog broja ozlijeđenih, rekao je da znaju "da je broj ozlijeđenih veći. Neki su helikopterom odvezeni u Ljubljanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo da li su nestale osobe bile u zgradi u trenutku eksplozije, pa je potraga je teška," kazao je.

Iz KBC-a Ljubljana priopćili su da su dvije unesrećene dovezene helikopterom, a ostale vozilima hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilagodili smo rad za rad u masovnim katastrofama. Pomoć je pružena za 20 ljudi, među kojima su i teško ozlijeđeni", napisali su na Twitteru.

Uprava za zaštitu i spašavanje savjetuje ljudima da se ne zadržavaju vani unutar 500 metara od mjesta eksplozije. Opasne tvari neće iscuriti iz područja tvornice, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo se čula jaka esplozija od koje su se zatresle zgrade, a nakon toga uslijedio je požar. Veliki oblak dima sukljao je iz kemijske tvornice, a građani su zabrinuti zbog moguće radijacije, odnosno zagađenja zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećene su i druge zgrade i kuće u blizini. Prema neslužbenim informacijama RTV Slovenije, evakuirana je i zgrada uprave koja se nalazi uz tvornicu u kojoj je odjeknula eksplozija.

Policija upozorava: Zatvorite prozore i ostanite kod kuće

Policija je pozvala stanovnike u okruženju da zatvore prozore i ne izlaze van dok traje intervencija. Također se ne bi trebali približavati mjestu događaja. Prema zakonima o zaštiti okoliša, tvornica melamina jedan je od pogona s većim rizikom za okoliš. Tvrtka, koja je jedan od najvećih poslodavaca u regiji, uglavnom se bavi proizvodnjom smola za boje i lakove te drvnom, građevinskom i tekstilnom industrijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo