Svijet gori od vrućine / Ekstremne vrućine diljem Zemlje: Vrućina paralizirala dijelove Kanade i SAD-a, u Hrvatskoj traje drugi toplinski val

Sjevernom Kinom je pak prošla masivna pješčana oluja koja je trajala više od 40 minuta

29.6.2021.
19:15
VOYO logo

 Ekstremne vrućine paralizirale su dijelove Kanade i SAD-a koje bIlježe rekordne temperature.

U naselju Lytton u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji Izmjerena je najviša temperatura u povijesti mjerenja - 46 cijelih 6 stupnjeva. Dosad zabIlježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stupnjeva 1937. godine.

Kako bi ih rashladili i pomogli studentima u ispitnom razdoblju, vatrogasci su ih hladili šmrkom. Temperature su se popele na najviše razine od 44 stupnja i u Sjevernoj Americi, što će potrajati do kraja tjedna. Zbog nezapamćenih vrućina zatvorene su škole i sveučilišta.

Sjevernom Kinom je pak prošla masivna pješčana oluja koja je trajala više od 40 minuta. U Kanadi i na sjeveru SAD-a je toplinski val. 

"Toplinu uzrokuju atmosferski blokinzi. To znači da su ove vrlo visoke temperature koncentrirane na jednom određenom području i obično postoji mlazna struja, odnosno, prostrani visinski pojas vjetra koji inače pokreće ove vremenske sustave, ali ovaj se put to nije dogodilo. Iz tog razloga imamo efekt lonca pod pritiskom i zato je temperatura vrlo, vrlo, vrlo visoka", rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska je na vrhuncu drugog toplinskog vala ovog ljeta koji je donio temperature više od 35 stupnjeva. Današnji je rekorder Gradište kod Županje s izmjerenih 37 Celzijevih stupnjeva. Stupanj manje izmjereno je u Osijeku, Slavonskom Brodu, Sisku, Zagrebu, Vinkovcima, Kninu, ali i na jugu u Metkoviću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo