HOĆE LI BITI IZBAČEN? / Ekvador će zadržati pravo da pokrene istragu protiv Assangea

Image
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Assange živi u londonskom veleposlanstvu Ekvadora gotovo sedam godina

8.4.2019.
21:59
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Ekvador zadržava pravo na provođenje istrage o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu zbog navodnog curenja informacija o privatnom životu predsjednika Lenina Morena, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova.

Assange je, državljanin Ekvadora, živi u londonskom veleposlanstvu te države gotovo sedam godina. Moreno je rekao kako je Assange prekršio uvjete svog azila, no kako država nema plan izbaciti ga iz veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ekvadorske su vlade prošlog tjedna posebnom izvjestitelju Ujedinjenih naroda o pravu na privatnost rekli kako bi organizacija WikiLeaks mogla biti uključena u objavljivanje razgovora i fotografija Morena i njegove obitelji na društvenim mrežama.

"Ekvador će zadržati pravo da provede istrage", poručio je novinarima ministar vanjskih poslova Jose Valencia. "Država ima mogućnost dodijeliti i povući diplomatski azil; stoga možemo provesti i istragu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo informaciju kako je moguće da ima pristup (internetu). Ovo konkretno određuje istrage koje ćemo nastaviti provoditi", rekao je Valencia.

Istraga će biti neovisna od one koju provodi izvjestitelj UN-a koji bi, prema Valenciji, Assangea trebao posjetiti u Londonu 25. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange tvrdi kako mu Ekvador želi ukinuti azil koji je započeo 2012., umiješavši njega i WikiLeaks u optužbe za korupciju protiv Morena i njegove obitelji koje su objavljene na društvenim mrežama.

Assangeov odvjetnik u Ekvadoru, Carlos Poveda, tražio je od Ekvadora da razjasni planira li Assangeu ukinuti azil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučit ćemo između dvije opcije: nastaviti s azilom ili ponovno istražiti situaciju ovisno o postojećoj ili nepostojećoj zakonskoj osnovanosti", rekao je Valencia.

Assange je u veleposlanstvu zatražio azil 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je kasnije odbačena, no Assange se i dalje boji kako bi mogao biti izručen SAD-u gdje savezni tužitelji istražuju WikiLeaks.

Ekvador je prošle godine postavio nova pravila za Assangeovo ponašanje tijekom boravka u veleposlanstvu, zahtijevajući od njega da plati svoje zdravstvene troškove i počisti za svojom mačkom. Usprotivio se pravilima na lokalnim i međunarodnim sudovima, žaleći se kako mu se krše ljudska prava. Oba suda presudila su protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog je mjeseca Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava, povezano s Organizacijom američkih država, odbilo Assangeov zahtjev da Ekvador ublaži zahtjeve koju su mu nametnuli za njegov boravak u londonskom veleposlanstvu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo